Фірма з орбіти Хмельницького намагається повернути під забудову 97 гектарів біля Пирогово
15.12.2014   //  

ТОВ «Квітучі схили» намагається повернути ділянку площею 97,44 га, що розташована в зоні охоронюваного ландшафту Національного музею архітектури та побуту НАН України. Про це свідчить постанова Вищого господарського суду від 3 грудня.

У 2007 році житловий кооператив «Житлодар» за рішенням Київради безоплатно отримав у власність 97,44 га на вул. Комунальній у Голосіївському районі під житлову забудову. Кооперативу віддали землі, які раніше орендував СТОВ Агрокомбінат «Хотівський». Цей агрокомбінат добровільно відмовився від подальшої оренди.

У 2008 році ОКЖК «Житлодар» вніс ділянку до статутного фонду ТОВ «Товариство забудовників», яке, у свою чергу, у 2010 році передало землю до статуту ТОВ «Квітучі схили».

У 2011 році за позовом Генпрокуратури, що представляла інтереси Держкомітету України із земельних ресурсів, суди усіх трьох інстанцій визнали недійсним рішення Київради, а також визнали відсутнім у кооперативу і обох фірм права власності на ділянку.

Суди дійшли висновку, що ОКЖК «Житлодар» не створювався як житлово-будівельний кооператив, а отже не мав права на безоплатне отримання землі у власність. Засновниками кооперативу були всього четверо осіб, які не потребували поліпшення житлових умов.

Крім того, ділянка розташована в зоні охоронюваного ландшафту Національного музею архітектури та побуту НАН України, де будівництво заборонене. Ці землі призначені для розвитку музею. Будь-які висновки та згода Міністерства культури, Національної академії наук України і самого музею на забудову охоронних зон музею відсутні.

Влітку цього року ТОВ «Квітучі схили» звернулося до суду з заявою про перегляд рішення суду за нововиявленими обставинами. Фірма послалася на наявність угоди щодо реалізації проекту з будівництва житла, укладеної у червні 2007 року між СТОВ Агрокомбінат «Хотівський» і ОКЖК «Житлодар», про існування якої фірмі стало відомо у червні цього року від агрокомбінату.

Київський апеляційний суд відмовився прийняти цю заяву до розгляду, оскільки вказана угода не є істотною обставиною у справі. Та Вищий госпсуд направив справу на новий розгляд до апеляційного суду, оскільки останній ухвалив своє рішення з порушенням норм процесуального права.

Директором ТОВ «Квітучі схили» є Володимир Чернуха, а засновником – київське ТОВ «Армаріум Ленд Груп».

Засновниками останнього є кіпрські компанії «Актарум Лімітед», «Есталенд Холдінгс Лімітед», «Лонглі Холдінгз Лімітед», «Новаліс Лімітед» і «Хасдубал Трейдінг Лімітед».

Директором ТОВ «Армаріум Ленд Груп» є Олег Миколайович Петровський. Людина з таким ПІБ станом на 2012 рік була першим заступником гендиректора КП «Міжнародний аеропорт «Київ» (Жуляни). Екс-нардеп від Партії регіонів Василь Хмельницький у 2013 році заявляв, що йому належало 50% в статутному капіталі компанії «Мастер-Авіа», яка є оператором «Жулян».

Засновником ТОВ «Товариство забудовників» є ОКЖК «Житлодар», засновниками якого значаться Валентина Лопух, Тимофій Новіков і Костянтин Панченко. Останній є співзасновником цілої низки кооперативів, які у 2007 році отримали землі у столиці під забудову. Костянтин Панченко також був засновником юридичної фірми «Формула безпеки», якою керував екс-начальник Головного управління комунальної власності столиці Анатолій Чуб.

У свою чергу Чуб входив до складу наглядових рад кількох підприємств, які контролював екс-депутат Київради Андрій Іванов, партнер Василя Хмельницького по UDP. Саме Іванов пролобіював зміну цільового призначення земель агрокомбінату «Хотівський», який контролювали Іванов і Хмельницький, із сільськогосподарського на землі житлової забудови.

Засновниками СТОВ Агрокомбінат «Хотівський» значаться ТОВ «Земельний центр» і ЗАТ «Інвестиційна група «Регіон-Капітал», керівником – Валерій Шовкун.

Засновниками ТОВ «Земельний центр» є компанія «Йорквуд Ресорсес Лтд.» (Тортола), компанія «Деванда Менеджмент Лімітед» (Кіпр) і київське ТОВ «Столиця-Інвест-Сервіс», основну частку в якому має ТОВ «КУА «Акерс Інвест», яке пов’язують з Василем Хмельницьким.

Єдиним власником ЗАТ «Інвестиційна група «Регіон-Капітал» є кіпрська компанія «Кангала Трейдінг Лімітед» (Kangala Trading Limited).

Нагадаємо, нещодавно суд визнав відсутнім право власності кооперативу «Освітянин», ТОВ «Будівельне товариство» і ТОВ «Пейзажне» на ділянку площею 16,03 га біля Національного музею архітектури та побуту у Києві.