Донецька фірма з групи Іванющенка ліквідувалась, не віддавши залізниці обладнання на 2 мільйони
15.12.2014   //  

Суд визнав законним акт Державної фінансової інспекції, яким виявлено нанесення «Південно-Західній залізниці» збитків на суму 2 млн грн. Про це свідчить постанова Вищого господарського суду від 3 грудня.

У 2011 році у ході перевірки ДФІ встановила, що залізничники перерахували ЗАТ «Вик Оил» 2 млн грн. за обладнання, яке фактично поставлене не було.

ДФІ зобов’язало «Південно-Західну залізницю» відобразити у своїх документах дебіторську заборгованість і стягнути 2 млн грн з ТОВ «Вик Оил».

Залізничники з цим не погодилися і пішли в суд. Суди перших двох інстанцій у 2012 році їхній позов задовольнили і визнали дії ДФІ незаконними.

Та Вищий госпсуд у грудні цього року ці рішення скасував, визнавши акт ДФІ правомірним.

ВГСУ вказав, що Держфінінспекції надана можливість здійснювати контроль за використанням коштів державного і місцевого бюджетів, а у разі виявлення порушень – пред’являти обов’язкові до виконання вимоги щодо усунення таких правопорушень.

Зауважимо, що ДФІ у своєму акті також вказало на те, що «Південно-Західна залізниця» неправомірно уклала договір з ТОВ «Вик Оил», оскільки тендерні пропозиції учасників ТОВ «Укртрансюніон» та ТОВ «ТФК «Укрнафтоторгсервіс» тендерний комітет повинен був відхилити. Нагадаємо, наприкінці серпня 2009 року залізничники купили у «Вик Оил» «Систему автоматизації і приймання, зберігання та видачі нафтопродуктів, контролю заправки тепловозів та автомобільного транспорту».

ЗАТ «Вик Оил» було ліквідоване у червні 2011 року, вже після проведеної у березні того ж року перевірки ДФІ.

ЗАТ «Вик Оил» у 2003 році заснували ТОВ «Вик Оил» і компанія «Турітелла Корпорейшн» (Тортола). У 2005 році до складу засновників товариства увійшли також ТОВ «Вик Систем» (мережа АЗС на Донбасі) і ТОВ «Торгово-фінансова компанія «Укрнефтеторгсервiс», у якій співзасновником було ТОВ «Вик Оил». Та основна частка (86%) весь час залишалася у «Турітелли Корпорейшн».

За неофіційними даними група «Вік» та «Турітелла корпорейшн» контролювались Жиганом Такташовим, що був близький до «ахметівської групи». Після його смерті його імперія нібито була виведена на офшорну «Турітеллу», яку контролювала група колишнього нардепа від Партії регіонів Юрія Іванющенка та наближеного до нього екс-голови Державної зерново-продовольчої корпорації України Ігоря Філіпенка.