Після наїзду Генпрокуратури експедитор у півтора рази знизив ціну на транспортування вугілля з ПАР – до третини мільярда
10.12.2014   //  

ДПЗД «Укрінтеренерго» 3 грудня відмінило тендер транспортно-експедиторське обслуговування вугілля з Південно-Африканської республіки, частина якого на той момент вже була поставлена в Україну. Про це повідомляється в «Віснику державних закупівель».

«Укрінтеренерго» виставило очікувану ціну тендеру 357 млн грн.

На торги було подано дві заявки – ТОВ морське транспортне агентство «МТА сервіс лтд» Олександра і Ганни Міхєєвих за 343,20 млн грн. ($22,80 млн) і ТОВ «Спецвагон транслізинг» 419,20 млн грн. ($27,84 млн). Ціни подавались з урахуванням офіційного курсу гривні від Нацбанку станом на 2 грудня – 15,0564 грн. за долар.

Заявка «Спецвагону» була відхилена, оскільки фірма не надала копії чинних договорів з портами «Южний», «Іллічівський МТП», ТОВ «Трансінвестсервіс – термінал» (ТІС-термінал). Відтак до участі у тендері був допущений лише один учасник, що і стало підставою для відміни торгів.

Згідно оголошення, «Укрінтеренерго» хотіло найняти компанію для експедиції 1 млн тонн вугілля. Саме на такий обсяг вугілля з ПАР була угода з у держкомпанії фірмою «Steel Mont Trading Ltd». Однак через підозри у завищенні ціни компанія Раджеша Кумара Сарайя поставила лише половину вугілля і відмовилась від угоди.

Відтак транспортно-експедиційні послуги «МТА сервіс лтд» у випадку успішного проведення тендеру коштували б 343 грн./т, або близько $23 за тонну.

Разом з тим, компанія «Steel Mont Trading Ltd» 8 грудня розповсюдила прес-реліз. У ньому повідомляється, що транспортно-експедиторські послуги на території України ще до проведення цього тендеру надавалися експедиторською компанією «MTA Service – Україна».

Зазначається, що витрати на перевалку в портах України становили приблизно $9,5 долара за метричну тонну вугілля (включаючи 20% ПДВ). Витрати на транспортування вугілля до електростанцій становили $10-11 доларів за метричну тонну вугілля (20% ПДВ).

«Поправки до Контакту, передбачають ціну в діапазоні від $107 до $110 доларів за тонну вугілля, поставленого на Трипільську та Зміївську теплові електростанції», – повідомляє прес-служба компанії.

Як зазначається, компанія MTA Service додатково платила $20-21 долар за метричну тонну вугілля, (включаючи 20% ПДВ) українським портам і «Укрзалізниці» за надані послуги.

У свою чергу аналітик «Укрпромзовнішекспертизи» Олександр Крайніков оцінив вартість перевантаження вугілля у порту – близько $7 за тону, доставку залізничним транспортом до ТЕС – $10-13. Тобто це становить максимум $20, що менше від ціни тендерної заявки.

При цьому це вже друга спроба «Укрінтеренерго» провести тендер на експедицію африканського вугілля. Вперше торги було проведено у жовтні, і тоді єдиним учасником було та сама фірма «МТА сервіс лтд». Тоді компанія пропонувала послуги за 423,54 млн грн., що по тодішньому курсу НБУ (12,95 за долар) становило $32,70 млн, або майже $33 за тонну. Це у півтора рази дорожче від грудневої заявки, яка подавалась вже після порушення Генпрокуратурою карної справи за поставку африканского вугілля по ціні, що не відповідала його якості.