Арештований дизель Курченка і екс-чоловік антикорупціонерки Тищенко з’явились на тендері ціною понад 600 мільйонів
09.12.2014   //  

ДП «Укрзалізничпостач» 2 грудня відмінив тендер на постачання 33 тисяч тонн дизельного палива до кінця цього року на очікувану суму 627 млн грн. Про це повідомляється в «Віснику державних закупівель».

На тендер було подано шість заявок, кожна з яких була дорожчою від очікуваної залізничниками ціни щонайменше на 8%. Усі фірми пропонували паливо по ціні від 20 500 тис грн./т. Разом з тим, ринкові ціни на крупно гуртові парті дизелю у листопаді становили близько 18 000 грн./т.

Однак тендер було відмінено не через зависокі ціни, а формальні претензії до усіх учасників: відсутність усіх довідок, претензії до застави, відсутність самої застави у кількох учасників (протокол відхилення пропозицій).

Тендер було відмінено наступного дня після того, як було звільнено з посади гендиректора «Укрзалізниці» Бориса Остапюка.

Заявки подавали ТОВ «Техойл», три компанії з групи Ігоря Коломойського «Укртатнафта», «Укрнафта» і «Авіас», а також державне підприємство «Укртранснафтопродукт» і ТОВ «Укройлпродукт». Традиційні постачальники з групи нардепа Ігоря Єрємєєва заявок не подавали.

При цьому заявка «Укройлпродукту» була найдешевшою – 20 480 тис грн./т., а держкомпанія, яка раніше взагалі не вигравала жодного тендеру, пропонувала паливо по 20 600 грн./т.

Нагадаємо, ДП «Укртранснафтопродукт» і ТОВ «Укройлпродукт» фігурували у скандалі з арештованим дизпаливом біглого бізнесмена Сергія Курченко. Воно зберігалось на базі «Роснафти» під Києвом і на підставі судового рішення у жовтні його почали вивозити звідти під прикриттям автоматників нібито на інше місце зберігання.

Офіційно йшлось про те, що арештоване паливо Курченка має бути згодом продано по встановленій спеціальною комісією ціні.

Після цього з’явились повідомлення, що приватна фірма «Укройлпродукт» продає дизель по цінам нижче від ринкових.

Фірма «Укройлпродукт» входить до складу групи компаній «Фактор» Сергія Тищенка, колишнього чоловіка Олени Тищенко. Вона після Майдану була призначена запрошена на роботу у уряд на посаду голови Міжвідомчої робочої групи з питань антикорупційного законодавства. Її запрошував на той момент в.о. голови Адміністрації президента України Сергій Пашинський. У інтервю «Економічній правді» Олена Тищенко застерігала від того, щоб конфісковане паливо Курченко не було продане по заниженій ціні.