Запорізька АЕС сплавила 19 мільйонів оточенню екс-замдиректора «Енергоатому»
05.12.2014   //  

ВП «Запорізька АЕС» 24 листопада за результатами тендеру уклало угоди на впровадження комплексної системи діагностики за 19,16 млн грн. Про це повідомляється у «Віснику державних закупівель».

Йдеться про впровадження системи контролю переміщення трубопроводів 1-го контуру на енергоблоці №1.

Основну частину суми отримає ПАТ «Електропівденмонтаж-10», йому заплатять 18,70 млн грн. за монтаж обладнання.

Решту 0,46 млн грн. отримає ТОВ «Мікродата» одеситів Ігоря Сльота і Вадима Дремлюка – за монтаж оптоволоконного кабелю.

Основним власником «Електропівденмонтаж-10» є латвійське ТОВ «Амто» (88% акцій), власником котрого у свою чергу за даними латвійського реєстру є белізький оффшор «Ларден Лімітед» (LardenLimited). Головою наглядової ради підприємства є Сергій Вікторов. За даними SMIDA, раніше Вікторов раніше працював в «Енергоатомі» заступником директора з контрольно-ревізійної роботи.

Окрім того у 2001 р. «ЕПМ-10» разом з «Амто» заснували фірму ТОВ «Електропівденмонтаж-Інвестфінанс», власниками котрої вони лишаються і досі. Директором цієї фірми від заснування й до серпня 2011 р. був Сергій Череповський, відомий як бізнес-партнер Андрія Коврижкіна, чий батько Юрій Коврижкін очолював «Енергоатом» у 2008 р., а до того багато років був віце-президентом і першим віце-президентом держпідприємства. У 2004-2011 р.р. Коврижкін і Череповський були співвласниками ТОВ «ВТФ-АСС», а в 2005-2008 Череповський також очолював ще одну фірму Коврижкіна – «АСС-Інвест».

Конкурентами на нинішніх торгах були вказана вище «Мікродата» і фірма з майже аналогічною назвою – ТОВ Кузнецовське налагоджувально-монтажне підприємство «Електропівденмонтаж». Заснована у 1994 р., власником є 64-річний Олексій Шкабой. Ці дві фірми, «ЕПМ-10» і Кузнецовське підприємство, не вперше виявляються єдиними або єдиними допущеними конкурентами на тендерах у атомників. Так, у серпні вони розіграли 32 млн грн. на обладнання для Южноукраїнської АЕС, у вересні ще 5 млн грн. у того ж замовника, на початку листопада – 34 млн грн. монтажні та пусконалагоджувальні роботи на Рівненській АЕС.