Замміністра енергетики може стати екс-працівник Курченка, якого звинувачують у «виведенні» $33 млн з бізнесу російського олігарха
05.12.2014   //  

Віталій Дем’янюк, якого можуть призначити на посаду заступника міністра енергетики, вивів близько $33 млн з фірми «Газекс-Україна», у якій він працював найманим директором. Про це у блозі на «Українській правді» пише народний депутат Тетяна Чорновіл, що раніше працювала урядовим уповноваженим з питань антикорупційної політики.

В 2010 році Дем’янюк був генеральним директором компанії «Газекс Україна», якою володів російський олігарх Віктор Вексельберг (99,9% статутного фонду). Компанія працювала у сфері газорозподілу та газопостачання в Україні, володіла пакетами акцій ВАТ «Харківміськгаз» (19,17%), ВАТ «Харківгаз» (19,74%), ВАТ «Криворіжгаз» (21,09%), ВАТ «Дніпрогаз» (21,55%) та ВАТ «Донецькміськгаз» (19,8%).

«В тому ж році, директор Дем’янюк вирішив кинути власника – нахабно продав майно компанії на підконтрольну йому офшорну компанію “Meslack Investments Limited”. А потім став шантажувати власника – вимагати 5 млн. доларів США в обмін на викрадені ним акції», – пише Чорновіл.

«Крім того, через підконтрольну собі фірму ТОВ “Повгаз” Дем’янюк вивів кошти газорозподільчих підприємств “Газексу”, які надійшли на закупівлю газу у сумі 18,9 млн. грн. на підконтрольний йому рахунок. В цілому, за даними проведеного внутрішнього аудиту: Дем’янюк, перебуваючи на посаді гендиректора ТОВ “Газекс-Україна” різноманітними схемами вивів з бізнесу близько $33 млн», – додає нардеп.

Також за даними Чорновіл, юридичне прикриття рейдерства здійснював співвласник юридичної компанії “Ващенко, Бугай та Партнери” Денис Бугай.

Згодом Демянюк і Бугай знову перетнулись – обидва працювали на групу Сергія Купченка.

Демянюк зареєстрував у Швейцарії фірму Vetek Gas Trading and Supply SA. А Бугай очолював наглядову раду «Брокбізнесбанку».

Вже за нової влади Бугая арештовували, але відпустили під підписку про невиїзд.

Чорновіл подавала запит в Генпрокуратуру стосовно проведення перевірки фактів розкрадання бюджетних коштів за участі компанії Курченка Vetek Gas Trading and Supply SA та її адміністратора Віталія Дем’янюка.

«У відповідь -тиша. При чому по своїх каналах я дізнавалася, що керівництво генпрокуратури дало негласне розпорядження – Дем’янюка не чіпати», – вказує нардеп.

Нагадаємо, міністром енергетики та вуглепрому по квоті «Блоку Петра Порошенка призначено Володимир Демчишена.