Пов’язані фірми через суд скасували штрафи АМКУ за узгоджені дії на тендерах
05.12.2014   //  

Суд скасував накладений Антимонопольним комітетом штраф на ТОВ «Арталекс» і ПрАТ «Кіровоградбудкомплект» за узгоджені дії на тендері з будівництва полігону твердих побутових відходів в смт. Петрове Кіровоградської області торік. Про це свідчить постанова Вищого господарського суду від 26 листопада.

АМКУ у березні цього року оштрафував підприємства «Арталекс» і «Кіровоградбудкомплект» на 10 тис грн. кожне. Комітет дійшов висновку, що підприємства узгодили свої дії під час участі у відкритих торгах з будівництва полігону вартістю 7,82 млн грн., що були проведені комунальним підприємством «Капітальне будівництво» у серпні 2013 року і на яких переміг «Арталекс».

АМКУ, зокрема, вказав, що пропозиції підприємств були схожі в зовнішньому оформленні. Схожість полягає у наявності однакових технічних помилок та однакових структурних частин їхніх пропозицій; інформація щодо конкурсних торгів, подана цими учасниками на дисках, має однаковий розмір та дату створення, ім’я комп’ютера, атрибути та власника; інформаційні довідки для фірм отримувала одна особа.

«Арталекс» і «Кіровоградбудкомплект» звернулися до суду, який задовольнив їхній позов і скасував рішення АМКУ. Суд не побачив, як виявлені схожості в оформленні пропозицій конкурсних торгів призвели до спотворення результатів торгів.

Навесні цього року АМКУ також оштрафував «Арталекс» і «Кіровоградбудкомплект» на 11 тис грн. кожного за узгоджені дії під час участі у тендері на будівництво комплексу будівель для обласної фітосанітарної лабораторії за 1,65 млн грн. у вересні 2013 року. Фірми теж оскаржили це рішення. Суди перших двох інстанцій позов фірм задовольнили. АМКУ подав касацію, результатів розгляду якої поки немає.

Засновниками ТОВ «Арталекс» є Олександр Сипливець і Людмила Ткаченко.

Цей самий Олександр Сипливець на час проведення тендеру працював директором ЗАТ «Кіровоградбудкомплект». Відомо, що Олександра Сипливця звільнили 20 листопада 2013 р., посаду директора «Кіровоградбудкомплект» він обіймав з 2005 року.

ТОВ «Арталекс» і ПрАТ «Кіровоградбудкомплект» зареєстровані за однією адресою: Кіровоград, провулок Степовий, буд. 48А.