Арештований тендерник Міноборони намагався віддати півмільярда оточенню януковичевського губернатора
04.12.2014   //  

Компанія «Інтер Прайс», через оборудку з якою було заарештовано директора департаменту закупівель Міноборони, пов’язана з оточенням Миколи Костяка, який очолював Херсонську облдержадміністрацію за часів Віктора Януковича. Про це йдеться у сюжеті Аліни Стрижак телепрограми «Наші гроші».

Генпрокуратура затримала головного тендерника Міноборони 21 листопада. Його звинувачують у сприянні перемозі «підприємства з ознаками фіктивності» на торгах по закупівлі 22 900 тонн дизпалива по 19 357 грн./т на загальну суму 443,30 млн грн.

Саме на таку суму було акцептовано пропозицію «Інтер прайсу» 15 жовтня.

«Ринкова ціна на час угоди була порядку 18 тисяч гривень за тонну, – говорить директор «Консалтингової агенції А-95» Сергій Куюн. – Що майже на 1400 гривень нижче, ніж тендерна пропозиція переможця в даному конкурсі Міноборони. Відповідно, є сума переплати, порядку 30, навіть більше мільйонів гривень».

Зрештою підряд Міноборони «Інтер прайсу» не дістався. Компанія «Окко-бізнес» оскаржила дії замовника в антимонопольному комітеті і після цього Міноборони віддало підряд їй, замовивши 19 600 тонн палива по 18 599 грн./т на загальну суму 442,65 млн грн.

Фірми-переможця насправді практично не існує. Юридичну адресу по вул. Зоологічна, 4а «Інтер Прайс» придбав у «реєстратора під-ключ», проплативши її лише до 27 грудня цього року. Переможець півмільярдного тендеру мав зникнути одразу після отримання коштів.

«Інтер Прайс» зареєстрований на киянина Дениса Борисенка. Чоловік раніше працював офіціантом, нині встановлює атракціони, офіційно безробітний. Про «Інтер Прайс», запевняє, вперше почув від «Наших грошей».

На реальних власників фірми-прокладки вказує номер, який організатори оборудки вказали в тендерній документації. Цей же номер мобільного вказала у своєму резюме як «рекомендаційний» донецька юристка Тетяна Цибрій. Жінка пише, що працювала у донецькій фірмі «Універсалнафтозбут», а рекомендацію їй може дати юрист столичної фірми «Адерагрупп» Євген Ванін.

Сам Ванін підтвердив, що працював в «Універсалнафтозбут» та нині є юристом «Адерагрупп», та зазначив, що ці компанії знаходились в одному приміщенні і тісно між собою пов’язані.

Власник «Адери» Олександр Анучин близький до оточення екс-голови Донецької ОДА Анатолія Близнюка. «Універсалнафтозбут» – це донецька мережа заправних станцій, заснована Олексієм Костяком – сином екс-губернатора Херсонщини та екс-нардепа від Партії регіонів Миколи Костяка.

Микола Костяк з 2010 року очолював Херсонську ОДА. У 1990-2000-х роках очолював Старобешівську та Тельманівські райдержадміністрації Донецької області.

Номінальні власники «Універсалнафтозбуту» змінювались кілька разів. Але минулого року контактним телефоном цієї компанії на тендерних торгах вказали номер фірми «Люксавтогаз» Олексія Костяка.

Микола Костяк свою причетність до тендеру Міноборони спростовує.

Департамент державних закупівель Міноборони на момент акцепту «Інтер прайсу» очолював Олексій Зражевський. Його прізвище досі вказано на сайті МО.

Арештований тендерник Міноборони може вийти з-за грат під заставу в 16 мільйонів гривень. Під час обшуку в його банківському сейфі знайдено готівки на суму 420 тисяч доларів США.

Зражевський з 2010 року очолював департамент держзакупівель ГоловКРУ. За даними голови правління організації «Трансперенсі Інтернешнл Україна» Андрія Марусова, ще раніше Зражевський брав участь у роботі Міжвідомчої комісії з питань державних закупівель, яка займалась надання погоджень на проведення неконкурентних торгів «у одного учасника».

За неофіційною інформацією, останнім часом Зражевський міг бути помічником нардепа від Партії регіонів Артема Пшонки, сина біглого екс-генпрокурора Віктора Пшонки. Апарат Верховної Ради відмовив Марусову у наданні інформації, яка могла б спростувати чи підтвердити це.