«Укрзалізниця» відбилась від штрафу АМКУ на 100 мільйонів за нібито завищені тарифи для «Нібулона»
03.12.2014   //  

Державна адміністрація залізничного транспорту України добивається скасування штрафу від Антимонопольного комітету за нібито незаконне збільшення фірмі «Нібулон» тарифу на перевезення зерна у лютому 2012 року. Про це свідчить рішення Господарського суду міста Києва від 18 вересня.

У липні 2013 року Антимонопольний комітет, розглянувши скаргу ТОВ «СП «Нібулон», оштрафував Державну адміністрацію залізничного транспорту (ДАЗТ) на 100 млн грн.

АМКУ дійшов до висновку, що ДАЗТ неправомірно зобов’язала вказувати у перевізних документах, що «Нібулон» у лютому 2012 року перевозив зерно зі своїх підрозділів у Миколаїв з метою експорту. Вартість транспортування вантажів по території України нижча від вартості перевезення експортних вантажів. Фірма стверджує, що за кордон зерно не вивозила.

Суд встановив, що «Нібулон» у лютому 2012 року експортував привезене залізницею зерно. Про це свідчать дані Держсільгоспінспекції, згідно з якими фірма цього місяця отримала 72 сертифікати на експорт 249 т зерна через порт у Миколаєві.

При цьому ці дані Держсільгоспінспекція надала лише на вимогу суду. У відповіді на запит ДАЗТ Держсільгоспінспекція відмовилася надати цю інформацію, оскільки вона є конфіденційною і не може бути надана без згоди «Нібулона».

Між тим Антимонопольний комітет у серпні звернувся до суду ще з одним позовом – він вимагає стягнути з ДАЗТ, окрім 100 млн грн. штрафу, ще 100 млн грн. пені за прострочення виплати штрафу.

Засновниками ТОВ «СП «Нібулон» є Олексій Вадатурський та його син Андрій Вадатурський. Олексій Вадатурський стабільно входить до рейтингу найбагатших українців від «Forbes». На останніх парламентських виборах син Андрій переміг у одномандатному округу в Миколаївській області, балотуючись від «Блоку Петра Порошенка».