Дорожні фаворити Кернеса потрапили у «чорний список» АМКУ
01.12.2014   //  

Антимонопольний комітет оштрафував компанії «Паркінг+», «Спецбуд-3», «Дортехстрой» і КП «Шляхрембуд» за узгодження пропозицій на тендері Департаменту будівництва та шляхового господарства Харківської міськради. Про це повідомляється на сайті Харківського відділення АМКУ.

Суми штрафів не вказані. Відповідно до ЗУ «Про захист економічної конкуренції» за антиконкурентні узгоджені дії накладається штраф доходу (виручки) суб’єкта господарювання від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг) за останній звітний рік, що передував року, в якому накладається штраф. Якщо інформація про дохід не була надана, то сума штрафу складає до двадцяти тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (до 340 тис грн.). За новим законом про держзакупівлі, за спотворення результатів торгів учасники протягом трьох років позбавляються права брати участь у тендерах.

АМКУ не уточнив під час якої саме закупівлі підприємства узгоджували свої дії. У 2014 році Харківська мерія двічі проводила тендери на капітальний ремонт доріг і штучних споруд – у травні-червні на 234,14 млн грн. (КП «Шляхрембуд» – 153 млн грн. і «Паркінг+» – 81,14 млн грн.) та у вересні-жовтні на 83 млн грн. («Паркінг+» – 62,22 млн грн. і КП «Шляхрембуд» – 20,78 млн грн.).

Щодо «Спецбуд-3» і «Дортехстрой», то вони брали участь в одному з цих тендерів у травні-червні цього року, однак підрядів не отримали.

«Паркінг+» заснував і очолював до січня 2010 р. Володимир Чумаков, який є головою Департаменту будівництва міськради, що організовувало згадані тендери. Також Чумаков був радником мера Харкова Геннадія Кернеса з питань ЖКГ. Наразі офіційними власниками «Паркінг+» записано Галину Давидову, В’ячеслава Блінкіна та офшор з Віргінських островів «Валдхелм Tрейдінг корп.».

Фірма «Спецбуд-3» належить низці фізосіб, найбільшою окремою часткою в статутному капіталі володіє екс-дупутат Харківської міськради Віталій Ганжа.

Власником «Дортехстрой» є Арамаіс Саакян.