Фірма довела в суді право на землю в центрі Одеси, завдяки майновим правам на згорілі будинки
30.11.2014   //  

Одеській прокуратурі не вдалося повернути місту земельну ділянку площею 0,15 га у пров. Червоний, що межує з Грецькою площею. Про це свідчить постанова Вищого господарського суду від 19 листопада.

Прокурор у своєму позові вказав, що СП «Та.Мa.Кa.So.» у 1999 купило в Одеської міськради будинок №26 у провулку Червоний. Будівля на той момент перебувала в аварійному стані.

02-chervony

У 2002 році «Та.Мa.Кa.So.» придбало у ТОВ «Алвона» ще три будинки у пров. Червоний – №28, 30 і 32. Усі вони теж були аварійними.

У 2009 році у будинку №26 сталася пожежа. А у 2013 році БТІ встановило, що усі чотири будинки зруйновані.

Прокурор заявляє, що оскільки будинки зруйновані, то СП «Та.Мa.Кa.So.» втратило право власності на них і повинне звільнити ділянку площею 0,15 га, де ці будівлі розташовувалися, оскільки цю землю фірма використовує без відповідного рішення Одеської міської ради.

Та суди усіх трьох інстанцій у задоволенні позову прокуратурі відмовили. Вони вказують на ст. 349 ЦК України, згідно з якою право власності на майно припиняється з моменту внесення за заявою власника відповідних змін до державного реєстру. А доказів того, що СП «Та.Мa.Кa.So.» зверталося до держорганів із відповідною заявою, суд не отримав. Відтак, фірма досі володіє майновими правами на зруйновані будинки.

На їх місці буде зведено адміністративну офісну будівлю.

Засновниками Спільного підприємства «Та.Мa.Кa.So.» зі статутним фондом 200 грн. є ПП «Фірма «Вектра» і ТОВ «Енергосистема Плюс», засновниками яких є Валентина Печерська і Михайло Печерський. Це родичі міського голови Теплодара Леоніда Печерського, який займає свою посаду з 2002 року. Леонід Печерський сам протягом 1994-2002 рр. очолював СП «Та.Мa.Кa.So.», а протягом 2002-2012 рр. входив до складу засновників фірми «Енергосистема Плюс».