Рівненська АЕС віддала 11 мільйонів рейдеру Альтману
28.11.2014   //  

ВП «Рівненська АЕС» 21 листопада за результатами тендеру уклало угоду з ТОВ «Unix CZ s.r.o» на комплекс послуг с випробування та аналізування вартістю $760 тис. (11,38 млн грн. за поточним курсом НБУ). Про це повідомляється у «Віснику державних закупівель».

Йдеться про кваліфікацію обладнання на сейсмічні впливи енергоблоку №3 ВП Рівненської АЕС.

«Unix Cz s.r.o.» зареєстрована у Чехії, однак контролюється Олександром Альтманом. Він минулої весни за допомогою судових рішень захопив телеканал TVi. Зараз телеканал контролює екс-нардеп Давид Жванія.

З 2002 по 2011 р. одноосібним власником чеської компанії «Unix Cz s.r.o.» був киянин Гліб Серебряков. З листопада 2011 власником є американська компанія «Maot llc». За даними бізнес-порталу штату Невада, керівниками «Maot llc» є Антон-Олександр Альтман та Тимур Альтман. На цих посадах вони змінили безпосередньо Олександра Альтмана, Ірину Альтман та Гліба Серебрякова.

З серпня 2012 року «Unix CZ s.r.o» отримало підряди «Енергоатому» на перевірку українських АЕС щодо сейсмостійкості на загальну суму $6,23 млн.

Гліб Серебряков і Олександр Альтман у різний час були керівниками ТОВ «Атом-Енерго-Проект», а Серебряков виступав засновником до 2013 р. Ця компанія заробили на тендерах «Енергоатому» 94,47 млн грн.

Єдиним конкурентом «Unix Cz s.r.o.» на нинішньому тендері було ТОВ «Інститут підтримки експлуатації АЕС». Власником фірми є ТОВ «Компанія «Норми і Технології». Донедавна нею навпіл володіли екс-очільник «Енергоатому» Віссаріон Кім (серпень 2012 р. – червень 2013 р.р.), звільнений рішенням суду за перевищення службових повноважень, та Геннадій Барабаш, котрий при Кімові був виконавчим директором з юридичних питань та економічної безпеки «Енергоатому», також відомий як адвокат Кіма. Наразі Кім вийшов зі складу засновників, єдиним власником і директором лишився Барабаш.