Дарницький вагоноремонтний завод ліквідовується, але ще встиг укласти угоду з «сімейною» фірмою
27.11.2014   //  

Державне підприємство «Дарницький вагоноремонтний завод» (ДВРЗ) перебуває у стані припинення з 5 серпня цього року. Про це свідчать дані ДП «Інформаційно-ресурсний центр».

Головою ліквідаційної комісії призначено Олега Олексійовича Роговченка, який 8 вересня був призначений керівником заводу. До цього Роговченко три місяці був в.о. директора ДВРЗ за розпорядженням Кабміну.

DVRZ

Разом з тим, через два дні після початку ліквідації 7 серпня ДВРЗ додаткову угоду з ТОВ «Прем’єр Лізинг», якою було продовжено договір лізингу на піввагонів до 2015 року.

Нагадаємо, у серпні 2012 року «Прем’єр Лізинг» і ДВРЗ уклали договір фінансового лізингу (на 84 місяці), за яким фірма зобов’язалася протягом 2012-2013 років передати держпідприємству 2000 напіввагонів. Загальна сума договору становила 2,04 млрд грн.

У 2013 році додатковими угодами було зменшено кількість вагонів – до 1916 одиниць, а загальну суму договору – до 1,73 млрд грн. Поставка мала відбутися у 2013 році.

За цей час «Прем’єр Лізинг» поставив Дарницькому заводу лише 350 вагонів вартістю 242 млн грн. Через невиконання фірмою умов договору держзавод звернувся до суду з вимогою повернення 62,4 млн грн. виплаченого авансу за другу партію вагонів, а також 51,07 млн грн. штрафів. У вересні цього року суд відмовився стягнути з «Прем’єр Лізингу» ці гроші, оскільки розмір попередньої оплати (загалом завод у 2013 році виплатив фірмі 98,7 млн грн. авансів) не перевищує вартість фактично переданих за договором вагонів (242 млн грн.).

У свою чергу «Прем’єр Лізинг» теж пішов до суду з вимогою виплати йому 46,21 млн грн. боргу за вже поставлені вагони, а також 6,55 млн грн. штрафних санкцій. Госпсуд цей позов на початку листопада задовольнив.

ДВРЗ міг би послатися на невиконання фірмою умов договору. Та додатковою угодою від 7 серпня сторони внесли зміни до договору: кількість належних до передачі у лізинг напіввагонів зменшено до 990 одиниць, а загальну суму договору – до 880,01 млн грн. При цьому було змінено і графік поставки вагонів: 350 одиниць у 2013 році і 640 одиниць у січні-березні 2015 року.

Засновником і директором ТОВ «Прем’єр Лізинг» є киянин Андрій Черніков. Ця фірма знаходилася на обслуговуванні юридичної компанії «Стайлинг», засновник якої Богдан Данкевич відомий як засновник ПАТ «Домінанта», основним акціонером якого було ТОВ «Танталіт» – номінальний власний резиденції «Межигір’я» Віктора Януковича.

Нагадаємо, виробником напіввагонів, які «Прем’єр Лізинг» поставляє Дарницькому ВРЗ, є ПАТ «Дизельний завод» (Кривий Ріг) Леоніда Юрушева, а заводська ціна цих вагонів становила 700 тис грн. за одиницю.

DVRZ_likvidac