Армія повернула 24 гектари з-під маєтку Курченка на березі Дніпра
27.11.2014   //  
Фото Тетяни Чорновол

Обійстя Курченка. Фото Тетяни Чорновол

Міністерство оборони повернуло 24 га на березі Дніпра поблизу Переяслав-Хмельницького, де оголошений в розшук бізнесмен Сергій Курченко збудував собі маєток. Про це свідчать дані Єдиного держреєстру судових рішень.

Пов’язана з Курченком фірма «Калина Центр» зайняла землі Міноборони частково самовільно, а частково – неправомірно отримала в оренду.

Так, фірма самовільно, без оформлення жодних правовстановлюючих документів зайняла ділянку площею 12 га. Це територія полігону військової частини А0473. У квітні-листопаді 2013 року суди зобов’язали «Калину Центр» повернути цю ділянку Міноборони. Однак повернення загальмувалось через дії державного виконавця, який спочатку відмовлявся відкривати виконавче провадження, а у червні цього року швидко закрив його після того, як фірма у травні знесла кілька секцій огорожі навколо ділянки. Прокуратура у серпні домоглася відновлення виконавчого провадження.

Решту 12 га «Калина Центр» у серпні 2011 року отримала в оренду. Цю лісову ділянку фірма отримала на 49 років для культурно-оздоровчих та рекреаційних цілей. Договір із фірмою уклав Ржищівський військовий лісгосп на підставі розпорядження голови Київської облдержадміністрації Анатолія Присяжнюка від 25.07.2011 (№760).

У жовтні цього року суд визнав недійсним цей договір. Суд вказав, що постійним користувачем цієї ділянки ще з 1979 року є Київське квартирно-експлуатаційне управління Міноборони, а не Ржищівський військовий лісгосп. Ділянка могла бути передана в оренду лише за згоди КЕУ. Крім того, це землі оборони і їх передача фірмі для культурно-оздоровчих та рекреаційних суперечить закону «Про використання земель оборони».

04kurch_perejaslav1Вказані 24 га знаходяться у прибережній захисній смузі Канівського водосховища, а саме в урочищі «Чубуки», на території с. Стовп’яги Переяслав-Хмельницького району. Там було збудовано два котеджі площею 809,7 і 289,9 кв м, госпблок площею 526,8 кв м і баню площею 181,1 кв м. Задля будівництва «Калина Центр» без дозволу вирубала 85 сосен різного діаметру.

Право власності фірми на вказані будівлі так і не зареєстроване. Переяслав-Хмельницьке БТІ відмовилося це робити, оскільки будівлі були зведені самочинно. Правомірність позиції БТІ у вересні цього року підтвердив суд.

Зв’язок ТОВ «Калина Центр» із Курченком проглядається через Товарну біржу «Перша незалежна біржа». Протягом 2010-2012 років «Калина Центр» разом з ТОВ «Ексапрофіт» з групи Курченка були засновниками біржі. З 2012-го у складі засновників їх замінили ТОВ «ГазУкраїна-2020» і ТОВ «Укренергоринок» з групи Курченка.

Нинішніми засновниками київського ТОВ «Калина Центр» значаться ТОВ «Імперіал-Білдінг» і ТОВ «Менкалінан», засновником яких є кіпрська компанія «Мурейн Бізнес Лімітед».

З 2012 року директором ТОВ «Калина Центр» є Віктор Комерзан, який проживав у Харкові в гуртожитку місцевого коледжу. Протягом серпня 2012-го і донедавна Комерзан значився засновником фірми «Калина Центр».