Суд лишив оточенню Зубика гектар під забудову у буферній зоні Софії Київської
25.11.2014   //  

04 зубикСуд відмовився скасувати рішення Київради про передачу в оренду ділянки площею 0,87 га, частина якої знаходиться в межах буферної зони Софії Київської, і визнати недійсним договір оренди. Про це свідчить постанова Вищого госпсуду від 13 листопада.

У лютому 2008 року Київрада передала ділянку по пров. Киянівському, 12-А в оренду на п’ять років ТОВ «Компанія «Веста-І» для будівництва офісно-житлового комплексу та підземною автостоянкою.

Влітку 2013 року договір оренди було поновлено на 10 років. При цьому замість компанії «Веста-І» новим орендарем стало ТОВ «Кафі Кафікаф».

Вже після поновлення договору оренди Департамент земельних ресурсів звернувся до столичної прокуратури з листом, в якому вказав, що будівництво на вказаній ділянці є неможливим, оскільки частина ділянки перебуває в межах охоронної зони ансамблю споруд Софійського собору. На таких ділянках дозволяється будівництво лише особливо важливих споруд з індивідуальними проектами, що регламентуються по висоті з існуючою забудовою.

Суд першої інстанції задовольнив позов прокуратури і скасував рішення Київради. Однак апеляційний суд і ВГСУ це рішення скасували і у задоволенні позову відмовили.

Як вказав Вищий госпсуд, позиція Департаменту земельних ресурсів, який звернувся до прокуратури вже після поновлення договору оренди, суперечить висновку державної експертизи землевпорядної документації від 08.11.2007, а також усім отриманим дозволам на передачу ділянки в оренду і будівництво на ній комплексу.

ВГСУ зазначив, що діюче законодавство не забороняє будівництво в деяких зонах охорони пам’яток, а лише встановлює певні обмеження режиму їх використання.

ВГСУ дійшов висновку, що рішення Київради про відведення ділянки не суперечить чинному законодавству, «оскільки будівництво на земельній ділянці не здійснювалося, умови використання земельної ділянки порушено не було».

Крім того, ВГСУ вказав, що на ділянці були розміщені будівлі та гаражі, які компанія «Веста-І» у жовтні 2007 року купила у «Київводоканалу», а у грудні 2012 року продала їх фірмі «Кафі Кафікаф».

Засновником і директором ТОВ «Компанія «Веста-І» є Сергій Зінчук.

Засновником ТОВ «Кафі Кафікаф» є ТОВ «Нафтохімресурс» (Кременчук, Полтавська обл.), засновниками якого є Людмила Лопатіна і Валерій Кулаков. Керівником фірми «Кафі Кафікаф» є Юрій Ліщишин.

Валерій Кулаков був довіреною особою екс-«регіонала» Володимира Зубика на парламентських виборах 2012 року.

У 2008 році Кулаков був директором ТОВ «Круаель», співзасновницею якого є львів’янка Ольга Петрук – сестра дружини Зубика. Крім того, Кулаков є засновником ТОВ «КУА «Крістал Ессет Менеджмент», яке разом з дружиною нардепа Оленою Зубик є засновником ТОВ «Камертон 2004», директором якого є вже згадуваний Юрій Ліщишин.

Протягом 2004-2006 рр. одним із засновників ТОВ «Нафтохімресурс» було СП-ТОВ «Тайстра», яке було засновником вже ліквідованого дочірнього підприємтва «Лівела» (Полтава), через яке у 2010 році в Україну здійснювався безмитний імпорт бензину на мільярди гривень і яке ЗМІ пов’язують із Зубиком.

Володимир Зубик на останніх парламентських виборах знову був обраний до Ради як самовисуванець.