У свинаря з Франківщини забрали 190 гектарів на Буковині, за які він платив занижену оренду
23.11.2014   //  

Кострижівська селищна рада повернула до земель запасу 190 га, які вона неправомірно віддала в оренду Колективному підприємству виробничо-комерційна фірма «Вад». Про це повідомляє прес-служба прокуратури Чернівецької області.

За результатами перевірки у вересні цього року прокуратура встановила, що у січні 2009 року Кострижівська селищна рада уклала з КП ВКФ «Вад» договір оренди. Підприємство отримало 190 га не витребуваних паїв строком на 10 років для ведення товарного сільськогосподарського виробництва.

При цьому земля була надана в оренду без розробленого проекту відведення та без кадастрових планів. Також селищна рада не провела державну реєстрацію договору, як того вимагає закон «Про оренду землі».

Крім того, було порушено вимоги указу президента «Про невідкладні заходи щодо захисту власників земельних ділянок та земельних часток (паїв)». Згідно з цим указом, орендна плата має складати не менше 3% від нормативної грошової оцінки землі, а для «Ваду» плату встановили у розмірі 1%.

Прокуратура району внесла подання про усунення порушень. Розглянувши його селищна рада розірвала договір оренди і повернула 190 га до земель запасу.

Єдиним засновником і директором КП ВКФ «Вад» є Василь Салдач з с. Воронів (Городенківський район, Івано-Франківська обл.). Він же є співзасновником ТОВ «Ландрас-Стецева», що займається вирощуванням свиней.