Акціонер банку Добкіна-Кернеса загинув після зникнення двох його менеджерів
23.11.2014   //  

Геннадій Кернес, Вадим Вишневський, Михайло Добкін

Член наглядової ради банку «Золоті ворота» Вадим Вишневський, якого знайшли вбитим 20 листопада, став вже четвертою жертвою бізнес-структур, які були втягнуті у конфлікт між групами Геннадія Кернеса та Арсена Авакова, пише Андрій Самофалов у «Хабсі».

4 серпня цього року НБУ ввів тимчасову адміністрацію в банк «Золоті ворота». Через два тижні зникли президент банку Леонід Улановський і голова правління Дмитро Комарков. Їхні родичі подали в міліцію заяви, але топ-менеджерів банку так і не знайшли. А менше ніж за чотири місяці загинув Вишневський.

Вишневського знайшли вбитим, за даними джерела «Інтерфаксу-України» йдеться про самогубство. Однак радник голови МВС Авакова Антон Геращенко висловлює сумнів з приводу причин смерті.

«Близько двох місяців тому голова правління цього банку на прізвище Улановський вийшов з дому погуляти з собакою і безслідно зник. Дивно все це … Неначе хтось замітає сліди», – написав у своєму facebook Геращенко.

Вишневському належало 12% банку «Золоті ворота», його партнерами були сім’я харківського екс-губернатора Михайла Добкіна та місцеві бізнесмени Яків Кузнєцов та Євген Черняк.

У 2006-му році Вишневський став радником міністра енергетики Юрія Бойка. У роки губернаторства Добкіна обіймав посаду радника губернатора з ПЕК.

Банк користувався довірою мера Харкова Геннадія Кернеса. «Золоті ворота» – один з двох банків, в яких він тримає свої заощадження, вказав мер в декларації. Другий – Приватбанк Ігоря Коломойського.

У 2012 році цей банк був залучений в конфлікт між Арсеном Аваковим і тандемом Кернес-Добкін. Аваков заявив, що «Золоті ворота» зайнялися скуповуванням зобов’язань його банку «Базис» і звинуватив у атаці банк Добкіна. У «Золотих воротах» цю інформацію спростували. Через деякий час «Базис» відправився на ліквідацію.

Тоді правоохоронці розслідували діяльність холдингу «Інвестор», співвласником якого був Аваков. Не витримавши тиску, звів рахунки з життям колишній топ-менеджер «Інвестора» Олександр Мотілевскій.