«Forbes»: причиною банкрутства одного з найбільших фармдистрибуторів могла стати інформація «Наших Грошей»
21.11.2014   //  

Відповідальність, захват, зловтіха, недовіра, скепсис. Цей спектр емоцій відчули у редакції «Наших Грошей» після прочитання статті з останнього номеру журналу «Форбс» «Ліки не допомогли: історія одного банкрутства» Ніни Міщенко.

У ній йдеться про досить відому історію. Один із найбільших фармдистриб’юторів «Альба Україна» (третє місце з понад 20% долею ринку у 2012 році) у 2013 році потрапив у скрутне становище, а зараз банкрутує і розпродає майно.

Однак про причини цієї халепи мало хто знав. І ось «Форбс» вирішив розібратись у ситуації. Вийшло три версії. Одна з них напряму стосується «Наших Грошей».

Перша – вивід грошей з фірми, який учасники спостерігали на прикладі скорочення персоналу «Альби», зменшенні її прайс-листа, накопиченні боргів.

Третя – економічна: жорстка конкуренція, низька прибутковість, валютні ризики. Її притримується нардеп Володимир Дудка (входив до фракції Партії регіонів), який був одним з батьків-засновників «Альби».

Зазвичай саме такими речами в Україні і пояснюють падіння тих чи інших компаній. Подеколи додається ще одна – розгром з боку влади через правоохоронні органи. Однак це не випадок «Альби», яка мала свого представника у януковичевській фракції.

Тож друга версія у списку «Форбс» змінила наші уявлення про стан речей в українському бізнесі. Ми вперше за весь час роботи у журналістиці (а це з глибоких 90-х) побачили, що на банкрутство крупної компанії в Україні могла вплинути журналістська робота. Усе таки не у ринковій демократії ще живемо. Цитуємо «Форбс»:

«Версія друга: корупційна. Чотири роки тому Дудка пішов у політику − в 2010-му він став депутатом Київської облради від «Сильної України», а через два роки його було обрано до Верховної Ради − він увійшов до фракції Партії регіонів. Видання «Наші гроші» порахувало, що за три роки «Альба» виграла державні тендери на постачання медпрепаратів на суму понад 500 млн гривень. Журналісти натякали на корупцію і партійну приналежність Дудки. Хоча в структурі виручки «Альби» це була незначна сума − за цей час компанія продала ліків на 21,3 млрд гривень. Проте, за словами топ-менеджера, пов’язаного з великим фармвиробництвом, корупційний скандал міг вплинути на взаємини «Альби» та ЄБРР. Співрозмовник Forbes розповів, що якраз влітку 2013-го великого іноземного виробника перевіряла американська Комісія з цінних паперів і бірж. Вона вивчала роботу цієї компанії в Україні, включаючи постачальників і контрагентів, на відповідність закону «Про корупцію за кордоном» (документ називається FCPA і забороняє американським компаніям давати хабарі іноземним чиновникам заради державних контрактів). «Робота «Альби» викликала підозру, і в жовтні 2013-го контракт із нею було розірвано, − зазначає топ-менеджер. − Сперечатися з FCPA ніхто не буде, бо можна отримати мільярдні штрафи і звинувачення в порушенні комплаєнсу (правил роботи на ринку)».

Нагадаємо, ще у жовтні 2012 року ми повідомили про свої спостереження: успіхи «Альби» на державних тендерах з 2010 року співпадали з кар’єрним зростанням Дудки в ієрархії «Сильної України» та Партії регіонів, в яку Сергій Тігіпко злив свій партпроект заради міністерського портфелю. Після того повідомлення ми ще кілька разів згадували прізвище Дудки в контексті тендерів «Альби», однак не сказали б що це був улюблений наш персонаж, діяльність якого ми б висвітлювали дуже часто. Саме тому частина редакції «НГ» відреагувала на цю версію зі скепсисом та недовірою.

Приблизно про те саме сказав і сам Дудка. Мовляв, відмова від співпраці одного з 300 постачальників навряд чи могла вплинути на роботу «Альби»: «Немає ніяких детективних причин, засновники не «взяли і звалили», і ЄБРР не виходив із компанії, − запевнив Дудка в Facebook. − Перша причина: була вкрай жорстка конкуренція і, відповідно, низька прибутковість. Друга − валютні ризики, реалізація яких щоразу з’їдала прибуток за декілька років».

Однак версію про вплив журналістської роботи безглуздою теж не назвеш. Оскільки оприлюднена інформація впливала не на наших чиновників-бізнесменів, які в Україні звикли до будь-яких скандалів, а на представників Заходу, де слово «корупція» не є порожнім звуком, а бізнес живе за іншими правилами, ніж в наших пампасах. Відтак частина редакції «НГ» сприйняла цю історію як позитивний сигнал.

Відтак варто розставити кілька крапок над «ї».

Наша публікація 2012 року була результатом виключно журналістської діяльності. Жодне «джерело» не просило звернути нас увагу на роботу «Альби» чи Дудки. Ми просто слідкували за тендерами Міністерства охорони здоров’я і помітили закономірність.

Також за весь цей час не було претензій до нас ні у Володимира Дудки, ні у інших представників «Альби». Ми просто виконували свою роботу. І запевняємо, будемо це робити і надалі. Оскільки тендери МОЗу не закінчуються, і норови там не дуже покращуються.

 

Блог від: Юрій Ніколов