Щоб не залишити Донецьк без води державна ТЕС віддала свій трансформатор в оренду Гуменюку
20.11.2014   //  

ПАТ «Донбасенерго» 6 листопада уклало угоду з ПАТ «Центренерго» на оренду силового трансформатору 5Т типу ТЦ-1000000/330-69У1 блоку №5 Вуглегірської ТЕС. Вартість оренди з вересня 2014р. по липень 2017 р. включно становить 3,37 млн грн. без урахування інфляційних втрат, які будуть додатково нараховані щомісяця. Про це повідомляється в «Віснику державних закупівель».

Торги проведено за переговорною процедурою, оскільки «Донбасенерго» трансформатор потрібен нагально для термінового введення у роботу енергоблоку №7 Слов’янської ТЕС. А завод-виробник «Запоріжтрансформатор» може виготовити такий агрегат вартістю близько 70 млн грн. лише через за рік. На інших ТЕС немає вільного подібного трансформатора у задовільному стані.

В обґрунтування закупівлі повідомляється, що рішення про введення в роботу енергоблоку №7 Слов’янської ТЕС було прийнято в липні Міністерство енергетики та вуглепрому задля стабільної роботи енергосистеми України та забезпечення електроенергією каналу Сіверський Донець, що постачає воду у окупований терористами Донецьк.

Слов’янська ТЕС до 5 липня знаходилась у зоні проведення антитерористичної операції, під час якої їй було нанесено значні пошкодження та зруйновано обладнання і споруди з комунікаціями. У тому числі було виведено з ладу силовий трансформатор енергоблоку №7.

«Непрацездатність Слов’янської ТЕС ставить під загрозу надійність та ефективність роботи об’єднаної енергосистеми України. Зокрема, відсутність в роботі енергоблоку потужністю 800МВт (блок №7 Слов’янської ТЕС) в осінньо-зимовий період 2014/2015 р.р. призведе до необхідності навантаження енергоблоків інших виробників електричної енергії, які працюють на природному газі, що в умовах обмеження постачання природного газу з Російської Федерації може виявитись неможливим. Також без введення в дію цього енергоблоку, неможливо забезпечити постачання електричної та теплової енергії у місті Миколаївка, а також електроживлення транзитного підйому каналу Сіверський Донець з метою безперебійного забезпечення водою м. Донецьк», – йдеться в обґрунтуванні.

ПАТ «Донбасенерго» належить донецькому бізнесмену Ігорю Гуменюку. ПАТ «Центренерго» контролюється державою.