Фірма, яка на 40 мільйонів завищила ціну будівництва, хотіла від Держцентру зайнятості ще 21 мільйон
19.11.2014   //  

проект дсзСуд відмовився стягнути з Державного центру зайнятості Міністерства праці та соціальної політики України на користь ПП «Строй-Систем» 21,63 млн грн. збитків. Про це свідчить рішення Господарського суду міста Києва від 5 листопада.

«Строй-Систем» стверджує, що через те, що Держцентр зайнятості порушив свої зобов’язання по оплаті робіт з будівництва адмінбудівлі по вул. Астраханській, 9-17 у Києві, він не зміг розрахуватися із субпідрядником – ПП «Інно-Трейдінг».

У результаті за рішенням судів з ПП «Строй-Систем» на користь «Інно-Трейдінг» було стягнено 9,37 млн грн. штрафів та збитків за порушення договору субпідряду. Крім того, підприємство добровільно відшкодувало субпідряднику 12,25 млн грн. – це сума, яку з ПП «Інно-Трейдінг» через суд стягнуло ТОВ «Реставратор-1946» за оренду баштового крану для будівництва будівлі.

Госпсуд відмовився задовольнити позов фірми «Строй-Систем» і стягнути збитки з Держцентру зайнятості.

Суд наголошує, що законодавством України передбачено для підрядників наявність власних ризиків при здійсненні їх діяльності. Відповідальність ПП «Строй-Систем» перед субпідрядником є особистою та не пов’язана з відповідальністю Держцентру зайнятості перед фірмою «Строй-Систем» за основним договором підряду від 22.12.2010.

Суд також відзначив, що за порушення свого зобов’язання за основним договором Держцентр зайнятості вже поніс відповідальність перед ПП «Строй-Систем». Адже у жовтні 2012 року суд окрім заборгованості у розмірі 15,07 млн грн. стягнув з Держцентру на користь підприємства також 336 тис грн. 3% річних за прострочення виплат.

Нагадаємо, загальна вартість будівництва нового офісу Держцентру зайнятості на вул.Астраханська, 9-17 склала 270,08 млн грн. При цьому вартість будівництва була завищена на 43,98 млн грн.

Восени 2013 року ПП «Строй-Систем» вже намагалося стягнути з Державного центру зайнятості 1,32 млн грн. штрафів за прострочення оплати робіт, та суд у задоволенні цього позову відмовив.

На час укладення угоди з одеським ПП «Строй-систем» у 2010 році Державний центр зайнятості очолював одесит Володимир Галицький, який був заарештований, а у кінці липня 2014 р. помер.

До 2005 року засновником «Строй-Систем» був Сергій Підгайний, який вийшов зі складу засновників після призначення його начальником управління дорожнього господарства Одеської міськради. У 2009 році Підгайного було призначено головою Приморської райадміністрації в Одесі. Потім він був заступником мера Одеси.

Нинішнім засновником ПП «Строй-Систем» є ТОВ «Арт Інвест», засновником якого є швейцарське акціонерне товариство «Yadrot Industries AG». ТОВ «Арт Інвест» є також засновником ТОВ «Реставратор-1946».

Директором «Строй-Систем» є Олексій Гілка, який також є засновником ПП «Інно-Трейдінг».