«Голден Деррік» розшукуваного Ставицького відсудив у держави 20 нафтогазових площ
18.11.2014   //  

Суд скасував два накази Державної служби геології та надр, якими у березні цього року було анульовано спеціальні дозволи на користування надрами ТОВ «Голден Деррік». Про це свідчить постанова Окружного адмінсуду міста Києва від 6 листопада.

У грудні минулого року Генпрокуратура у ході перевірки встановила, що ТОВ «Голден Деррік» у встановлені 45 діб не сплатило до держбюджету кошти за видачу спецдозволів на геологічне вивчення і подальше видобування нафти і газу. Також Держгеонадра розглянуло заяви фірми на видачу дозволів без передбачених законом погоджень, зокрема, з Мінекології, Державною службою гірничого нагляду та промислової безпеки і відповідною облрадою. Крім того, фірма не почала використання площ у встановлені 180 діб.

Генпрокуратура вимагала від Держгеонадр усунути порушення. Оскільки цього зроблено не було, на початку березня цього року прокурори звернулися із аналогічною вимогою до Мінекології, яке координує діяльність Держгеонадр. У результаті 18 березня Держгеонадра наказами №78 і 79 анулювало спецдозволи «Голден Дерріка» на користування 20 площами у Полтавській (17 площ), Дніпропетровській (2) і Харківській областях (1), які фірма отримала у 2012-2013 роках.

У червні ТОВ «Голден Деррік» опротестувало ці накази Держгеонадр в суді, який став на сторону фірми. Суд вказав, що єдиною підставою для анулювання спецдозволів стала несплата збору за видачу спецдозволів. Разом з тим доказів несплати цього збору суд не отримав. Більше того, Держгеонадр не проводило перевірку, чи сплатила фірма вказаний збір. У той же час подання прокуратури не є самостійною підставою для зупинення чи анулювання спецдозволу.

Суд також звертає увагу на те, що 21 лютого Держгеонадра зупинило ТОВ «Голден Деррік» дію частини спецдозволів, надавши фірмі час до квітня на надання відомостей про використанню нею площ. Разом з тим Держгеонадра анулювало спецдозволи фірми 18 березня, тобто до спливу наданого терміну, що є порушенням прав «Голден Дерріка».

Суд наголошує, що Держгеонадра має право самостійно припиняти право користування надрами. Однак, у разі незгоди користувачів це має відбуватися у судовому порядку. Як зазначає суд, Держгеонадра не надало доказів наявності згоди «Голден Дерріка» на анулювання спецдозволів.

Зауважимо, що Генпрокуратура просила суд зупинити провадження у цій справі до закінчення кримінального провадження від 08.05.2014 за фактом вчинення службовцями Держгеонадр правопорушення (розтрата майна в особливо великих розмірах шляхом зловживання службовим становищем). Однак суд це клопотання не задовольнив, оскільки на даний час, жодна посадова особа Держгеонадр України до кримінальної відповідальності так і не притягнута.

Нагадаємо, ТОВ «Голден Деррік» пов’язане із бізнес-середовищем екс-міністрів Миколи Присяжнюка, Едуарда Ставицького і народного депутата Юрія Іванющенка, 33% статутного фонду належить НАК «Надра України».

Як відомо, протягом грудня 2010 – квітня 2012 року Держслужбу геології та надр очолював Едуард Ставицький, який звідти перейшов на посаду міністра екології, а потім – міністра енергетики. Тепер Ставицький перебуває у розшуку.