Пшонка почав процес повернення конфіскованих картин, скульптур і яєць Фаберже
14.11.2014   //  

Колишній генеральний прокурор Віктор Пшонка намагається повернути речі, які з його будинку у Гореничах під Києвом потрапили до Національного художнього музею. Про це йдеться у сюжеті Анни Бабинець на «Слідство.Інфо».

Адвокати Пшонки засипали скаргами Міністерство культуриз вимогою повернути екс-генпрокурору речі з його будинку. Це, зокрема, ікони, картини, статуетки, яйця Фаберже, монети, а також книги («Триодь Цветная» 1604 р., «Евангелие Напрестольное» 1862 р., «Административная юстиция России» 1910 р. та інші).

«Вони (адвокати) посилаються на повідомлення у пресі. Згідно до них, активісти принесли ці речі. З їхніх слів, вони були нібито з будинку екс-генерального прокурора Пшонки. Був складений опис цих речей і вони були прийняті на, підкреслюю, тимчасове зберігання. Тобто, на сьогоднішній день стоїть питання, де надалі будуть зберігатися ці речі, і питання їхньої художньої цінності», – заявила заступник міністра культури Тамара Мазур.

Втім, як розповіли у міністерстві, коли справа дійшла до розгляду скарг, адвокати Пшонки чомусь не з’явилися.Більше того, не надано жодних доказів, що вказані речі належать саме Віктору Пшонці. «Проблема в тому, що у скаргах взагалі не зазначається, про які предмети йде мова. І не надаються будь-які правовстановлюючі документи», – каже Мазур.

Інтереси Віктора Пшонки, зокрема, представляє адвокат Олексій Калінніков з Єнакієвого, якого екс-генпрокурор найняв у травні цього року. Калінніков відомий тим, що представляв інтереси друкарні «Новий світ». Ця друкарня, як відомо, у 2011 році за 16,4 млн грн. купила права на видання творів екс-президента Віктора Януковича.

Нагадаємо, речі з будинку Віктора Пшонки у Гореничах донедавна можна було побачити на виставці «Скарби Межигір’я»у Національному художньому музеї, де вони зберігаються досі. Будинок у Гореничах, де жив Пшонка, зараз охороняють активісти самооборони.