- НАШІ ГРОШІ - https://nashigroshi.org -

З яких доларів складається ціна на африканське вугілля Продана та оцінки експертів

Представники державних компаній «Укрінтеренерго» і «Укрпромзовнішекспертиза» повідомили про ціні на окремі складові формування ціни на вугілля, імпортоване Україною з ПАР. Відповідні дані опубліковані у «Капіталі [1]» та «Інсайдері [2]».

За словами аналітика «Укрпромзовнішекспертизи» Олександра Крайнікова, на світовому ринку вугілля з теплотворністю 6000 ккал / кг коштує $65 за тону на умовах поставки FOB (продавець має доставити товар у порт та погрузити товар на вказане покупцем судно).

Фрахт судна для доставки вугілля в Україну коштував $20 за тонну, перевантаження – близько $7, доставка залізничним транспортом до ТЕС – $10-13.

Фрахт судна міг коштувати дорожче у порівнянні з маршрутами такої ж довжини, оскільки у портах Чорного моря, оскільки тут важче знайти вантаж для загрузки звільненого судна, відтак воно могло піти назад порожняком.

Також принаймні частину доставленого з ПАР вугілля в українських портах могли перевантажувати двічі – спочатку з судна на вугільний склад порту, а потім зі складу у вагони. Це могло відбутись через складність синхронізації подачі вагонів для вивантаження безпосередньо з судна. Кожне перевантаження коштує близько $5 за тонну.

За даними «Укрінтеренерго», націнка постачальника вугілля Steel Mont становила $1-2,5 на тонні. Само «Укрінтеренерго», яке виступило приймаючою стороною, встановило свою націнку $2 на тонні. Відтак ціна африканського вугілля з доставкою до Зміївської ТЕС становила $112, на Трипільську – $110.

Також керівник «Укрінтеренерго» Володимир Зіневич повідомив, що багато судновласників зняли страховку на захід в порти України через АТО. Відтак необхідно було застрахувати вантаж та оплатити інспекцію якості.

Експерти розділились у своїй оцінці справедливості ціни на вугілля з ПАР.

Опитані «Капіталом» Олександр Крайніков з «Укрпромзовнішекспертизи» та аналітик інвесткомпанії Dragon Capital Денис Саква вважають ціну нормальною.

Не погоджується з цим аналітик Case Україна Євген Дубогриз.

«Це вугілля найнижчої якості з того, що сьогодні можна купити в ПАР. Причому його взяли за ціною більш якісного, меншою зольності. Різниця в ціні невелика – близько 8%. Зі сторони виглядає так, що при підписанні спокусилися низькою ціною, а питанню якості уваги не приділили», – сказав Дубогриз «Українській правді [3]».

Експерт вважає, що Україна могла заощадити $10-15 на тонні: «Але для цього потрібно ефективніше працювати з тими, хто займається доставкою, перевалкою, надає послуги експедиторів, оскільки ціни на їхні послуги, часто завищені в порівнянні що з світовими, що навіть з російськими».

Раніше голова Незалежної профспілки гірників України Михайло Волинець заявив [4], що ціна на вугілля з ПАР завищена на 20 доларів за тонну.

«Мені здається, що там дещо завищена ціна, тому що за деякими твердженнями, це вугілля неякісне, має дуже низьку теплотворність, і тому доведеться в Росії купити додаткову порцію вугілля, щоб створити відповідну суміш і забезпечити необхідну теплотворність на ТЕС при згорянні цього вугілля», – заявив він.