Сім’я Авакова повертає 18 гектарів під Харковом, які у них відібрали при Януковичу
12.11.2014   //  

Дочірнє підприємство «Інвестор Еліт Буд» через суд повертає ділянку площею 18,15 га у Дергачівському районі Харківської області. Про це свідчить постанова Вищого господарського суду від 29 жовтня.

У грудні 2005 року Дергачівська райдержадміністрація продала Акціонерному товариству «Інвестор» ділянку площею 18,15 га, яку підприємство орендувало з 2001 року. Через рік «Інвестор» продав її своєму дочірньому підприємству «Інвестор Еліт Буд».

Влітку 2010 року місцева прокуратура звернулася до суду з вимогою повернути ці землі району. І у 2011-му суди цей позов задовольнили.

Вони виходили з того, що РДА перевищила свої повноваження, адже частина ділянки площею 7,74 га знаходиться у межах с. Лісне і розпоряджатися нею мала право лише сільрада. Крім того, частина ділянки площею 7,1 га відноситься до земель лісового фонду. І її розмір перевищив допустимий розмір (до 5 га) для передання таких ділянок у приватну власність.

03-1

Після зміни влади у травні цього року «Інвестор Еліт Буд» звернувся до суду з вимогою переглянути рішення судів за нововиявленими обставинами. Фірма послалася на лист відділу Держземагентства у Дергачівському районі, згідно з яким ділянка станом на 2005 рік і дотепер розташована поза межами села Лісне та будь-яких інших населених пунктів району.

Крім того, фірма надала відповідь Харківського обласного управління Лісового та мисливського господарства, яке вказало, що в нього відсутня будь-яка інформація про належність (неналежність) вказаних земель до земель лісового фонду.

Суд першої інстанцій у червні цього року повернув ділянку дочірньому підприємству «Інвестор Еліт Буд». Однак апеляційний суд це рішення скасував. А Вищий госпсуд відправив справу на новий розгляд.

42% акцій харківського АТ «Інвестор» належать дружині нинішнього міністра внутрішніх справ Арсена Авакова Інні Аваковій, яка є головою наглядової ради підприємства. Ще 1,69% акцій належить сину міністра Олександру Авакову, який є членом наглядової ради.

16% акцій АТ «Інвестор» також володіє Олег Гаєвой.