«Зеонбуд» розпиляють Ахметов, Пінчук, Коломойський, Фірташ і Порошенко, пише газета Арбузова
06.11.2014   //  

Монопольний провайдер цифрового ефірного телебачення «Зеонбуд» найближчим часом перетвориться на консорціум, пишуть Стас Юрасов і Ігор Філіповський у «Капіталі».

Як розповів «Капіталу» топ-менеджер однієї з компаній, яка виступала технічним партнером «Зеонбуду», передбачається, що він буде розділений на п’ять рівних частин.

По 20% отримають група «Інтер» Дмитра Фірташа, «Медіа Група Україна» Ріната Ахметова, Starlight Медіа Віктора Пінчука, «1 + 1 Медіа» Ігоря Коломойського. Ще 20% відійде 5 каналу Петра Порошенко і державним мовникам.

Член Національної ради з питань телебачення і радіомовлення Григорій Шверк сказав, що про теж чув про це. «Наскільки я знаю, зараз ведуться переговори про можливість акціонування українськими медіагрупами компанії «Зеонбуд» таким чином, щоб вони стали її власниками», – підтвердив він.

Ще один співрозмовник «Капіталу» в одній з медіагруп каже, що переговори з власниками медіагруп та їх консультантами почалися ще в березні, а завершити процес планувалося до кінця року. «Домінуючого впливу в новоутвореній відкритій структурі ні в кого не буде, щоб уникнути розбіжностей» – говорить співрозмовник видання.

«Хоча ж звичайно, є окремі гравці, які хотіли б отримати контрольний пакет, але є й інші, які теж беруть участь в переговорах», – каже засновник телеканалу «Еспресо ТВ» Микола Княжицький, який теж недавно обзавівся місцем в мережі «Зеонбуду» (купив «Голдберрі»).

Нагадаємо, ТОВ «Зеонбуд» у 2011 році отримало монополію на трансляцію цифрового телебачення, яке у 2015 році має остаточно витіснити аналоговий вид доставки сигналу до телевізорів.

«Зеонбуд» був заснований в 2008 році компанією «КПН», яка в свою чергу була заснована віргінським офшором «Омні інтернешнел Венчерз лімітед».

Компанією опікувався нардеп Юрій Мороко (Партія регіонів). Він раніше керував фірмою «ММДС-Україна», співвласником якої було СКМ Ріната Ахметова.