Прикордонники за 16 мільйонів купили зв’язкові машини у без п’яти хвилин нардепа від Садового
03.11.2014   //  

Військова частина 2428 (Київ) 29 жовтня уклало угоду з ПАТ «Датагруп» на закупівлю спеціальних комплексних інформаційно-телекомунікаційних апаратних (СКІТА) для самохідних броньованих засобів та автомобілів підвищеної прохідності. Вартість угоди склала 16 млн грн. Про це повідомляється у «Віснику державних закупівель».

Загалом замовлено 25 комплекси СКІТА-04, ставитимуть обладнання на бронетранспортери й штабні машини, отримати їх прикордонники повинні до кінця поточного року:

  • БТР-70ДІ, КШМ Світязь (4 штуки)
  • БРДМ-2ДІ, Хазар (2 штуки)
  • КШМ Р142 (19 штук)

Комплекси СКІТА різних модифікацій розроблені компанією «Датагруп», з 2008 року фірма виготовила для прикордонників 12 таких комплексів. Востаннє фірма обладнала прикордонникам чотири машини за 2,67 млн грн. у травні цього року. Таким чином нинішнє замовлення «Датагруп» отримав без відкритих торгів, за переговорною процедурою з міркувань уніфікації обладнання з уже наявним.

Фірму «Датагруп» заснували у 2001 р. Олександр Кардаков, Олександр Данченко, ЗАТ «Інком» того ж Кардакова навпіл з Сергієм Скуртовим, а також ЗАТ «ІКС-Україна». Насьогодні офіційним власником фірми «Датагруп» є кіпрська компанія «Датагруп Холдинг Лiмiтед» (Datagroup Holding Limited). ЇЇ заснували у серпні 2008 р. і перші два роки директором компанії в кіпрському реєстрі значився той самий Олександр Кардаков. Пізніше директорські функції переведено на кіпріота Георгіа Хрисостоміду. Щодо власників, ними є три віргінські оффшори – Prestige Advisors INC., Mendax Invest & Finance INC., Custos Invest & Finance INC.

Директором «Датагруп» є Олександр Данченко, який проходить до Верховної Ради за списком «Самопомочі».

Довідково:

СКІТА – це спеціальні мобільні комплекси, які входять до складу інтегрованої системи ДПС «Гарт», вони забезпечують передачу даних, голосовий зв’язок та відеоконференцзв’язок. Системи використовують для зв’язку ДПС, оперативного управлінням підрозділами охорони та прикордонної авіації, технічного спостереження у системі висвітлення надводної обстановки на морському узбережжі, річкових ділянках, морських портах у повсякденних умовах оперативно-службової діяльності тощо.