Довгий язик українського дипломата рятує тонучий рубль Путіна, вважають у Росії
30.10.2014   //  

Рубль різко почав зростати в ціні. В ході ранкових торгів 30 жовтня на Московській біржі курси долара і євро досягли історичних максимумів, проте до обіду рубль не тільки відіграв понесені сьогодні втрати, але і помітно зміцнився порівняно з результатами вчорашнього дня, повідомляє «РБК».

До 14:30 мск вартість долара на Московській біржі становила 41,73 руб., що на 1,47 руб. менше, ніж до закриття вчорашніх торгів. Курс євро до цього часу опустився до 52,65, що на 1,98 рубля нижче, ніж до закриття торгів у середу.

Трейдери зв’язали різке зростання рубля із заявою українського дипломата про те, що Україна офіційно ніде не зафіксувала претензії по Криму до Росії.

«Таке враження, що Порошенко вже про щось домовився з Путіним», – заявив 29 жовтня в ефірі Еспресо.tv дипломат Богдан Яременко, який раніше був генконсулом України в Стамбулі, а нині очолює правління благодійного фонду «Майдан закордонних справ».

Після цього прес-секретар президента РФ Дмитро Пєсков заявив агентству Reuters, що поняття не має, ким є український дипломат, який повідомив про досягнення домовленості по Криму між Володимиром Путіним і президентом України Петром Порошенко.

Офіційний курс євро піднявся сьогодні на 29,85 коп. і досяг нового історичного максимуму. З 31 жовтня 2014 курс євро встановлений ЦБ на рівні 54,6378 руб.

Раніше сьогодні аналітики заявляли, що поточне ослаблення рубля ще далеко не закінчилось.

«Санкції проти РФ скасовувати не збираються, а, навпаки, багато хто говорить про можливе їх посилювання. Нафта на щось серйозне поки також не претендує. Тисне на рубль ще й слабка економіка. Також багато хто бачить, що національна валюта мало реагує цього року на підвищення ставки, на валютні інтервенції, живучи своїм спекулятивної життям. Ніякої ейфорії на ринку немає і найближчим часом не очікується. Зараз, на жаль, потрібно побути реалістами», – зазначалося в прогнозі ІГ «Норд-Капітал», опублікованому РБК Quote.

На думку директора Prosperity Capital Management Олександра Браніса, який в четвер присутній на засіданні суду у справі «Башнефти», рубль зміцнився щодо долара на 1 пункт тільки через те, що Генпрокуратура не стала вимагати дивіденди.

Раніше представники Слідчого комітету пропонували стягнути з АФК «Система» і «Системи-Інвест» 190 млрд руб., які отримали після придбання «Башнефти» в якості дивідендів «Система» і «Система-Інвест».