АМКУ не дав «Енергоатому» злити улюбленому «Імпульсу» 100 мільйонів на негодяще обладнання
29.10.2014   //  

Антимонопольний комітет зобов’язавДП «НАЕК «Енергоатом» скасувати процедуру закупівлі обладнання вартістю 103 млн грн. Про це повідомляється на сайті АМКУ.

Йдеться про тендер, який «Енергоатом» проводив у травні-липні цього року. Закуповувати збиралися системи діагностики реакторної установки для Запорізької АЕС.

На відкриті торги прийшли три фірми: ПрАТ «Сєвєродонецьке науково-виробниче об’єднання «Імпульс» (103 млн грн.), російське ООО «СНИИП-Инжиниринг» (102 млн грн.), а також німецька фірма «UBM Solutions GmbH» (84 млн грн.). Перші дві фірми були допущені до участі, третя відхилена за невідповідність умовам технічної специфікації, в результаті тендер виграв «Імпульс».

Не погодившись із рішенням тендерного комітету, «UBM Solutions» подала скаргу в АМКУ. У своїй заяві фірма зазначила, що запропоноване нею обладнання компанії «Vuje a.s.» повною мірою відповідає потребам Запорізької АЕС та задовольняє побажання замовника, хоч і має дещо інші технічні параметри. При цьому тендерна документація, на думку німців, прописана таким чином, що містить вимоги, характерні для обладнання ПрАТ «Імпульс». Такі вимоги учасник розцінив як дискримінаційні, звертаючи також увагу на те, що пропонував обладнання майже на 20 млн грн. дешевше від конкурентів.

Розглядати скаргу «UBM Solutions» на не допуск і ціновий аспект АМКУ відмовилося, оскільки фірма пропустила кінцевий термін подачі скарги. Разом з тим комітет розглянув пропозиції двох інших компаній і визначив, що їх необхідно було відхиляти, оскільки обидві не відповідають низці технічних умов. При цьому невідповідність обладнання як «Імпульсу» так і «СНИИП-Инжиниринг» підтвердив запрошений на засідання АМКУ представник «Енергоатому».

Відтак АМКУ визнав дії «Енергоатому» дискримінаційними й такими, що порушують вимоги тендерного законодавства. Оскільки на час прийняття Колегією АМКУ даного рішення виявлені порушення виправити неможливо, комітет постановив зобов’язати «Енергоатом» відмінити процедуру закупівлі.

Нагадаємо, власником «Імпульсу» є кіпрська фірма «ІД&С (Індастріал Дівайсіз & Сістемз) Лімітед». Вона створена у вересні 2012 р. й записана на віргінський оффшор «Insat Corporation». Раніше акціонером «Імпульсу» через фірму «Імпульс-інвест» був директор заводу Володимир Єлісєєв. З моменту заснування «Вісника держзакупівель» у 2008 році було опубліковано дані про державні підряди «Імпульсу» на 2,82 млрд грн.