АМКУ зобов’язав залізницю відмінити хитру закупівлю вугілля на 100 мільйонів
26.10.2014   //  

Постійно діюча адміністративна колегія Антимонопольного комітету України з розгляду скарг про порушення законодавства у сфері державних закупівель (надалі – Колегія) 24 жовтня 2014 року за результатами розгляду скарги ТОВ «Тепло-Холдинг» прийняла рішення, згідно з яким ДП «Укрзалізничпостач» зобов’язано відмінити процедуру закупівлі вугілля на очікувану суму 102 млн грн.

Зазначена скарга надійшла на адресу Колегії 08.10.2014 і стосувалась встановлення, на думку скаржника, дискримінаційних умов документації конкурсних торгів.

Скарга стосовно документації була подана в строки та у відповідності до вимог Закону України «Про здійснення державних закупівель».

Під час розгляду скарги було встановлено, що документація конкурсних торгів зазначеної процедури закупівлі містила численні умови, які порушують вимоги Закону, звужувала конкуренцію та призводила до дискримінації учасників, що могло призвести до спотворення результатів цієї процедури закупівлі.

Однак ДП «Укрзалізничпостач», ігноруючи рішення Колегії про призупинення процедури закупівлі, здійснило розкриття пропозицій конкурсних торгів учасників процедури закупівлі.

Здійснення замовниками розкриття пропозицій конкурсних торгів під час призупинки Колегією процедур закупівель, зокрема, під час оскарження вимог документації конкурсних торгів, призводить до неможливості усунення порушень, адже учасники ВЖЕ подали свої пропозиції на умовах документації, які суперечили законодавству.

Саме така ситуація склалася й у випадку оскарження ТОВ «Тепло-Холдинг» дій «Укрзалізничпостачу» під час проведення зазначеної процедури закупівлі.

У зв’язку з цим Колегією 24.10.2014 було прийнято рішення, згідно з яким ДПМТЗЗТУ «Укрзалізничпостач» було зобов’язано відмінити процедуру закупівлі, оскільки останнім були допущені порушення, які вже неможливо було усунути шляхом внесення змін до документації конкурсних торгів.

Нагадаємо, вимоги «Укрзалізничпостачу» передбачають, що переможець тендеру зможе постачати залізниці неякісне вугілля з невеликою знижкою від заявленої ціни.

Докладніше про цей тендер у статті «Вугільні хитрощі залізниці»