Вищий госпсуд відтягнув знесення паркану кафе у столичному парку «Партизанської слави»
25.10.2014   //  

Вищий госпсуд відправив на новий розгляд справу про демонтаж паркану і покриття кафе «Колиба» у парку «Партизанської слави» у Києві. Про це свідчить постанова Вищого господарського суду від 16 жовтня.

З позовом зобов’язати фірму «Тур-Інвест» демонтувати паркан та асфальтно-бетонне покриття на території парку до суду звернулося Комунальне підприємство по утриманню зелених насаджень Дарницького району Києва.

Суди перших двох інстанцій задовольнили позов комунальників на підставі ст.212 Земельного кодексу України, якою регламентовано повернення самовільно зайнятих земельних ділянок.

Та Вищий госпсуд з таким висновком не погодився. Він вказав, що комунальне підприємство вимагало лише демонтувати паркан і покриття. А суди, застосувавши ст.212 Земельного кодексу, якою регламентовано повернення самовільно зайнятих земельних ділянок, фактично змінили підставу позову без клопотання про це комунальників.

При цьому ВГСУ зауважив, що факт самовільного зайняття земельної ділянки можуть підтвердити, зокрема, акт перевірки дотримання вимог земельного законодавства, акт обстеження земельної ділянки, які в матеріалах справи відсутні.

Крім того, ні комунальники, ні суди не вказали місцезнаходження паркану та покриття.

Засновниками ТОВ «Тур-Інвест» є Ірина Богомаз і Любов Савватєєва. Директором фірми є Микола Жар.

Варто зазначити, що у квітні цього року госпсуд Києва задовольнив позов столичної прокуратури і зобов’язав ТОВ «Тур-Інвест» звільнити самовільно зайняту земельну ділянку площею 0,25 га у парку «Партизанської слави» і повернути її Київраді. Фірма подала апеляцію на це рішення суду. Як свідчать матеріали цієї справи, «Тур-Інвест» купив будівлі кафе у 2011 році.