Вугільні хитрощі залізниці
24.10.2014   //  

dog-catЯк продати «Укрзалізниці» неякісне вугілля за хорошою ціною на десятки мільйонів? Дуже просто.

Дякуючи уважним читачам «Вісника держзакупівель», ми звернули увагу на непримітні вимоги тендерної документації щодо закупівлі вугілля для «Укрзалізниці». Смутком відкриття поспішимо поділитись і з вами. «Смутком» – бо вимоги, хоч і непримітні, а от втрачені мільйони – цілком реальні. А тепер про деталі.

«Укрзалізничпостач» оголосив тендер на постачання 71 тис тонн вугілля на очікувану суму 102 млн грн. Розкриття пропозицій було призначено 9 жовтня, однак один з потенційних учасників тендеру ТОВ «Тепло-Холдинг» напередодні подав до АМКУ скаргу про дискримінаційні вимоги з боку замовника. Розгляд призначено на 3 листопада.

Здавалося б, звичайна історія. А от і ні.

У залізничників була така неймовірна жага провести цей тендер на своїх умовах, що вони таки провели розкриття. Хоча з АМКУ їм сигналізували факсимільним зв’язком і 8, і 9 жовтня, і по адресі самого «Укрзалізничпостачу», і безпосередньо уповноваженій особі цьому тендеру. Тобто торги мали бути безумовно призупинені.

Але виявилось, що в «Укрзалізничпостачі» думали про інше. У юридичному департаменті розмірковували «над правомірністю прийняття зазначеної скарги до розгляду», бо «Комітет, виявляється, не мав права розглядати і навіть приймати цю заяву до розгляду, обґрунтовуючи це тим, що “дана компанія видобутком вугілля не займається, не подавала заявку на участь у конкурсі і навіть не висловлювала таких намірів”».

Ці слова належать прес-центру АМКУ, який оприлюднив відповідну заяву. У ній є навіть такий незвичний пасаж як на державних клерків.

«Слід зазначити, що відстань між підрозділом ДПМТЗЗТУ “Укрзалізничпостач” (пр-т Повітрофлотський, 11/15, м. Київ), зазначеним в оголошенні, та Комітетом становить, УВАГА – 1 км, що пішки можна подолати за час, близька 16 хвилин. Але документи стосовно зазначеної скарги від ДПМТЗЗТУ “Укрзалізничпостач” надійшли на адресу Комітету лише 16.10.2014 (на 8 день). Безперечно, завантаженість вулиць в Києві зависока, маємо надію, що саме це стало підставою для такого тривалого ненадання документів, які дозволили б прискорити розгляд скарги… Разом з тим, з документів, наданих ДПМТЗЗТУ “Укрзалізничпостач” випливає, що замовником 09.10.2014 було проведено процедуру розкриття пропозицій конкурсних торгів учасників процедури закупівлі наведеного вище вугілля», – повідомив АМКУ.

Отже розкриття пропозицій таки провели, хоча у «ВДЗ» протокол зрештою не опублікували. Тоді б ми вже знали напевне заради кого залізничники городили весь цей город. Однак наразі для розуміння справи вистачить і ось такої фішки, зашитої у конкурсну документацію.

У технічному завданні чітко прописані вимоги до вугілля:

НайменуванняТовару

(марка, розмір куска)

Масова частка (розрахун-кові показники) Масова частка (граничні показники) Позначення нормативно-технічної документації 

 

зола,% волога,% зола,%
Вугілля кам’янеАМ (13-25) 9,4 4,9 12,0 ДСТУ 3472 – 96
Вугілля кам’янеАС (6-13) 11,9 5,6 13,0 ДСТУ 3472 – 96
Вугілля кам’янеАКО (25-100) 7,5 4,5 9,0 ДСТУ 3472 – 96
Вугілля камянеДГ (0-100) 19,5 11,7 25,0 ДСТУ 3472 – 96

 

Але у оприлюдненому проекті договорі поставки є пункт, яким дозволяється постачати набагато гірше вугілля марки ДГ за дещо меншою ціною. За кожен відсоток перевищення зольності отриманого вугілля «Укрзалізниця» по факту зменшує ціну на 2,5%, за кожен відсоток перевищення по волозі – мінус 1,3%.

На практиці це означає, що залізниця може прийняти замість ДГ з граничним відсотком 25 зольності навіть такий хлам як рядове вугілля, у якого відсоток зольності сягає 40%. Звісно ціна буде знижена на 37,5%. Однак у продавця все одно буде профіт, оскільки вартість рядового – незбагаченого – вугілля набагато менша.

Оскільки через скаргу до АМКУ протокол розкриття пропозицій не опубліковано, будемо орієнтуватись на очікувану вартість закупівлі. Виходячи з розміру забезпечення пропозиції бачимо, що «Укрзалізничпостач» розраховує купити 22,6 тис тонн вугілля ДГ по 1 400 грн./т. (решта припадає на антрацитову групу АМ, АС і АКО).

Відкинемо від цієї суми 37,5% і отримаємо близько 900 грн. за тону, які заплатить залізниця за неякісне вугілля, яке навіть не заїжджало на збагачувальну фабрику.

Звісно, за таке щастя треба поборотись на тендері. А як показує практика «Укрзалізничпостачу» пройти через сито його вимог надзвичайно складно.

Минулого року залізничники ставили абсолютно такі самі лагідні умови щодо якості вугілля ДГ. Зрештою перемогу отримало ТОВ «Консалтінг Кепітал», пов’язане з групою Януковича. «Укрзалізничпостач» тоді уклав угоду з цією фірмою на постачання вугілля по 1 168 грн/т. У свою чергу державні шахти продавали рядове вугілля приблизно по 500 гривень за тонну, а копанки – по 300-400 грн.

Також тоді подавало заявку ТОВ «ТД «Еко-Вугілля України», яке пропонувало паливо по 812 грн. Але цю пропозицію навіть не розглядали, оскільки пильні очі тендерників «Укрзалзничпостачу» розгледіли масу недоліків у паперовій частині заявки. Наприклад, у наданому «Еко-вугіллям» в складі конкурсної пропозиції висновку Санепідстанції вказано, що його вугілля виготовляється за ТУ У 05.1-37852263-001:2013. Але у самій заявці-пропозиції дані щодо ТУ не були написані.

Тож на третину дешевша заявка була відхилена на користь фірми Януковича, яка потім могла абсолютно легально постачати будь-який хлам під виглядом вугілля ДГ.

А те, що відхилена «Еко-вугілля України» входить до угрупування нардепа від Партії регіонів Юрія Іванющенка доводить, що залізничні тендерники можуть бути неймовірно пильними до будь-яких бліх у конкурсних заявках, не зважаючи на імена.

Ну що ж. Імена цьогорічного тендеру оприлюднимо невдовзі.

Юрій Ніколов, «Наші Гроші»