Царьов продавав папір для друку шкільних підручників за завищеними цінами
24.10.2014   //  

Фірма народного депутата від Партії регіонів Олега Царьова продавала папір для друку шкільних підручників за завищеними цінами. Про це розповів міністр освіти і науки Сергій Квіт в інтерв’ю Слідство.Інфо.

Згідно з рішенням міністерства, у виробництві посібників повинен був використовуватись тільки вітчизняний папір, одне з підприємств по виготовленню якого належало Царьову.

«Національний папір вироблявся на підприємстві, яке належало Царьову. Він був дорожчий за іноземний і його не вистачало. Наскільки я зрозумів, то цей Царьов докуповував десь папір, видавав його за національний та продавав дорожче», – розповів Квіт.

За словами міністра, по факту того, як друкувалися шкільні підручники і які були втрати держави, порушене кримінальне провадження. «Я сподіваюся все це буде в судах», – додав Квіт.

Інша проблема, зауважив міністр, що його відомство наразі не має достатніх підстав, щоб звільнити чиновників Міносвіти, які мали відношення до цих оборудок. Втім, це все ж таки буде зроблено у процесі реорганізації відомства.

Нагадаємо, Олегу Царьову належить ТОВ «Дніпропетровська паперова фабрика». У травні цього року обласна прокуратура порушила проти службових осіб цієї фірми кримінальне провадження за фактом забруднення притоки Дніпра – річки Самари, чим державі завдано збитки на 460 тис грн.

За даними місцевих ЗМІ, відходи у прилеглі водойми викидали також і інші підприємства Царьова, наприклад, агрофірма «Дзержинець».

Як повідомлялося, ТОВ «Дніпропетровська паперова фабрика» та інші підконтрольні Царьову фірми фігурують у судових справах про заборгованість перед російським банком «ВТБ» на суму понад 100 млн грн. При цьому низка підприємств-боржників банкрутиться за позовами своїх же рідних фірм.

У 2010-2013 роках понад половину державних коштів, виділених на друк шкільних підручників, отримали ТОВ «Видавництво «Генеза» і ТОВ «Видавничий дім «Освіта».

Загалом Інститут інноваційних технологій і змісту освіти Міносвіти протягом 2010-2014 років замовив видання шкільних підручників, а також книг, брошур і періодичних видань на суму 664,47 млн грн.