Хто пиляв бюджети партій
24.10.2014   //  

На кого працює Каськів, кого фінансує Росія і на кого працюють російські політтехнологи, що спільного у Ляшка і Опозиційного блоку.

На виборах-2014 провідні технологи великих партійних проектів заробляють від $20 тисяч до $100 тисяч на місяць, пише Роман Чернишов у «Ліга.Бізнес». Проекти ранжовано за поточним рейтингом популярності.

гринівІгор Гринів, Блок Петра Порошенко. Рейтинг – 30,4%. Витрати на ТВ агітацію в перші 18 днів кампанії – близько $1,8 млн. (Тут і далі сума – якщо припустити, що партії купують рекламу по прайсовими цінами на ТБ. Ніхто не знає почім вони її купують насправді).

На останніх президентських виборах в штабі Порошенка Ігор Гринів очолював групу політичних технологів, в тому числі відповідав за роботу зі ЗМІ. Тоді технологам Порошенко вдалося ефективно розпустити слух про те, що в перемозі Тимошенко зацікавлений Путін. З липня 2014 він займає посаду заступника глави Адміністрації президента Петра Порошенка, раніше був нардепом від «Нашої України» та «Батьківщини». У 2006 році очолював виборчу кампанію Віталія Кличка на виборах мера Києва. Контролює соціологічну фірму «Соціс». В Блоці Петра Порошенко йде на вибори у списку під №14.

шуваловІгор Шувалов. Веде Радикальну партію (12,9%), Опозиційний блок (5,9%). Витрати на ТВ-рекламу в перші 18 днів виборів відповідно $0,6 млн і $1,5 млн.

Відомий російський фахівець підрядився вести в Раду одночасно осколки Партії регіонів, підручних і партнерів біглого Януковича у вигляді Опозиційного блоку, а також Радикальну партію Олега Ляшка. У проекті Ляшко Шувалов займається стратегією кампанії, а безпосередніх керівників штабу Радикальної партії Ляшко сьогодні очолює скандально відомий екс-лідер партії Пора та друг лижних інструкторів Владислав Каськів.

В Україні Ігоря Шувалова прийнято асоціювати з цензурою, фейковими медійними дискусіями і уявними смислами (прапор, мова, захід-схід), інформаційними спецопераціями Банкової часів роботи там Сергія Льовочкіна. З одним із архітекторів режиму Януковича Шувалов співпрацює вже багато років.

гайдайСергій Гайдай, Народний фронт (10,8%). Витрати на ТВ-рекламу в перші 18 днів кампанії – близько $3,3 млн.

Агентству Гайдай.Ком належить авторство логотипу Народного фронту, сам Гайдай – автор ідеї з прив’язкою голосування за Народний фронт до майбутнього прем’єрства Арсенія Яценюка.

У портфоліо Гайдая – робота у виборчих кампаніях Віктора Ющенко (в 2002 році – з виборів до Верховної Ради, в 2004-му – в президенти), Анатолія Кінаха (в 2004-му – в президенти), російської опозиціонерки Ірини Хакамади (в 2003- м – в Держдуму), Петра Порошенка, Миколи Катеринчука та інших кандидатів у народні депутати України (в 2002-м).

У 2006 році займався виборчою кампанією проекту Громадський актив Києва Олександра Пабата. Того ж року працював з кандидатами в мери Черкас та Кіровограда. У 2008 році вів Катеринчука в мери Києва, а його однойменний блок – до Київради. Катеринчук мером не став, блок до міськради пройшов. В 2013-му почав мерську кампанію Катеринчука в Києві, однак, за його ж словами «потім почався Майдан і життя взагалі помінялося».

абдуллінситніковОлександр Абдуллін, Олексій Ситников. Батьківщина (7,5%). Витрати на ТВ-рекламу в перші 18 днів кампанії – близько $2,3 млн.

Абдуллін – давній соратник і креативщик команди Тимошенко, в минулому – журналіст. Співпрацює з Тимошенко з 2005 року. До цього встиг побувати в різних партіях і попрацювати з різними групами – від СДПУ (о) до колишнього глави Державного управління справами, «завгоспа Кучми» і першого глави Нафтогазу Ігоря Бакая. Довгий час весь креатив рекламних кампаній Тимошенко розроблявся творчою групою «Абдуллін-Уколов-Баграєв». Чотири рази народний депутат України.

Ситников – російський політтехнолог. В піар-індустрії з 1989 року в якості засновника і керівника агентства Імідж-Контакт. За даними джерел ЛІГАБізнесІнформ, співпрацює з Тимошенко з 2007 року.

садовийАндрій Садовий. Самопоміч (8,5%). Витрати на ТВ-рекламу в перші 18 днів кампанії – близько $0,4 млн.

Загальний бюджет проекту оцінюється фахівцями в $150 млн. Садовий сам собі технолог. Самопоміч – це абсолютний авторський проект мера Львова, успішно підтримуваний його сімейної медіа-імперією, в яку входять 24 телеканал, сайт Zaxid.net, радіо Люкс-ФМ, частка в Шустер-студіо та інші ресурси.

гастеллоМикола Гастелло. Сильна Україна (5,6%). Витрати на ТВ-рекламу в перші 18 днів кампанії – близько $1,2 млн.

Як стверджують джерела ЛІГАБізнесІнформ, Гастелло був нав’язаний лідеру Сильної України Сергію Тігіпку в якості головного політконсультанта, як пропозиція від якої не можна відмовитися. Тим більше, що Гастелло вже співпрацював з Тігіпком під час президентських виборів 2010 року на яких той посів третє місце після Януковича та Тимошенко. Разом з технологом з РФ в проект Тігіпко-2014 «зайшли» і російські гроші.

У 2012 році Микола Гастелло консультував проект Наталії Королевської «Україна-Вперед!» і, незважаючи на значний бюджет, все закінчилося досить комічним результатом.