ЧАЕС купила техніку у киян за 30 мільйонів – вдвічі дешевше, ніж пропонував чеський холдінг Путіна
23.10.2014   //  

ДСП «Чорнобильська АЕС» 16 жовтня за результатами тендеру уклало угоду з ТОВ «ПрогресГруп» на виготовлення та постачання обладнання вартістю 29,50 млн грн. Про це повідомляється у «Віснику державних закупівель».

Йдеться про обладнання й матеріали для стабілізації, перевезення та зберігання спеціальних пеналів з пошкодженим відпрацьованим ядерним паливом.

Власником «ПрогресГруп» є Віктор Воротинцев, директором Артем Зайцев. Фірма є співвласником Бердичівського машинобудівного заводу. Раніше ні фірма, ні завод тендерів на постачання обладнання не вигравала.

Конкурентами «ПрогресГруп» були дві фірми, зареєстровані в Чехії.

Перша – «ṤKODA JS a.s.», яка пропонувала обладнання за 63 млн грн. Власником фірми є нідерландське «OMZ B.V.», а президентом – Вадим Махов, голова ради директорів російського ОАО «Объединенные машиностроительные заводы» скорочено також «ОМЗ»). «ОМЗу» є одним з найбільших російських холдингів галузі важкого машинобудування, займається обладнанням для АЕС, нафтогазозхімічної промисловості та гірничим обладнанням. Контроль над ОМЗ здійснює «Газпромбанк» (85% акцій), очолюваний головою «Газпрому» Олексієм Міллером. Самому «Газпрому» у банку належить 36%, а часткою понад 40% володіє компанія «Лідер», яка контролюється одним з довірених товаришів Володимира Путіна Юрієм Ковальчуком.

Другий конкурент – акціонерна компанія «ÚJV Řež, a. s», яка пропонувала виконати замовлення за 74 млн грн. На офіційному сайті фірми зазначено, що її співвласником є та сама «ṤKODA JS a.s.», вона має 17% акцій.