Менеджер Близнюка орендував міністерські приміщення на Печерську по 7,5 грн за метр
22.10.2014   //  

Київський апеляційний господарський суд відмовився визнати право ТОВ «Укрземпроектування» на користування приміщенням державного інституту площею 5884,2 кв м, розміщеного за адресою: Київ, бульвар Лесі Українки, 26А. Про це свідчить постанова суду від 1 жовтня.

Фірма у квітні 2010 року отримала в оренду приміщення на першому, третьому, п’ятому, сьомому, восьмому та технічному поверхах за вказаною адресою. Ця будівля є державною власністю і перебуває на балансі ДП «Науково-дослідний і проектний інститут містобудування».

За договором строк оренди складав до 30 березня 2023 року. При цьому сторони погодили, що строк договору закінчується 30 березня 2013 року і фірма має право пролонгувати термін дії угоди.

Орендна плата склала 7,5 грн. за 1 кв м.

Ринкова ціна на оренду офісів у Печерському районі становить $10-20.

У жовтні 2013 року ТОВ «Укрземпроектування» звернулось до суду з вимогою усунути перешкоди у користуванні приміщеннями та визнати за нею право користування ними до 2023 року. Фірма стверджує, що вчасно звернулася до інституту з проханням продовжити строк дії договору, у встановлений строк не отримала відповіді і тому договір є автоматично пролонгованим.

Суд першої інстанції позов фірми задовольнив. Та апеляційний суд це рішення скасував, оскільки суд першої інстанції неповно дослідив обставини справи.

Апеляційний суд не отримав доказів того, що фірма направила інституту лист з проханням пролонгувати договір. Відтак, договір оренди припинив свою дію 30.03.2013. Це, зокрема, було встановлено у ході судового розгляду іншої справи за позовом інституту, який вимагав розірвання договору оренди із ТОВ «Укрземпроектування». Суди розглядали цей позов інституту торік і не задовольнили його у зв’язку з відсутністю доказів продовження дії договору оренди та доказів, які б свідчили про намір фірми продовжити дію угоди.

Крім того, апеляційний суд зауважив, що Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України, як уповноважений орган управління, не надавало згоду на передачу приміщень в оренду фірмі «Укрземпроектування».

Також суд вказує, що підприємства, що належать до сфери управління Мінрегіонбуду, можуть здавати в оренду державне майно, загальна площа якого не перевищує 200 квадратних метрів. В іншому випадку орендодавцями мають бути відповідні регіональні відділення Фонду держмайна.

Засновниками ТОВ «Укрземпроектування» є Олександр Куцевич з Києва та Олександр Гершун з Краматорська. Гершун є директором ТОВ «СОМР5», засновниками якої є Олена Близнюк та Олексій Близнюк, син екс-міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства (2011-2012) Анатолія Близнюка.