Порошенко доручив Яремі порушити карну справу проти журналіста, який розкопав незаконний продаж зброї
18.10.2014   //  

99852Президент України Петро Порошенко доручив Генпрокуратурі притягнути до відповідальності автора «Дзеркала тижня» Дмитра Мендєлєєва за статтю про комерційний продаж зброї державними структурами після нападу Росії на Україну. Про це йдеться у матеріалі «Дзеркала тижня».

«За результатами проведеної перевірки, в разі підтвердження наявності складу злочину за ознакою підриву обороноздатності держави, притягнути до відповідальності автора статті про продаж зброї та військового майна, яка була викладена на сайті інтернет-видання «Дзеркало тижня». Термін – два тижні», – йдеться у дорученні Порошенка генпрокурору Віталію Яремі.

Окрім цього державний концерн «Укроборонпром» і Міноборони подали до суду на тижневик «Дзеркало тижня. Україна», автора статті Дмитра Менделєєва та  активіста-волонтера батальйону «Азов» Світлану Зварич.

Як зазначає Менделєєв, матеріали позовної заяви «Укроборонпрому» самі в собі несуть доказ незаконної діяльності Концерну та його підприємств: завдяки тимчасово виконуючому обов’язки генерального директора Концерну С.Пинькасу редакції ZN.UA вдалося отримати практично повні дані щодо згаданих у «Тіні війни» договорах реалізації на внутрішньому ринку зброї і бойової техніки.

У зв’язку з цим, можна відзначити три пункти, пише Менделєєв.

По-перше, масштабний продаж зброї всередині країни вже сам по собі є злочином. Цю продукцію мають право купувати тільки військові формування, створені відповідно до законодавства, але ніяк не комерційні структури, ні державні, ні приватні. Виключно за межами України може бути реалізоване майно військового та подвійного призначення, що вивільняється Генштабом Міноборони як зайве.

По-друге, все військове майно, зазначене в попередній статті «Тінь війни», було продано уповноваженими підприємствами на внутрішньому ринку. Про це свідчить звіт Міноборони про відчужене військове майно через уповноважені урядом підприємства, підписаний директором департаменту фінансів МО. Важко повірити, що з цим звітом керівники «Укроборонпрому» не знайомі, зазначає Менделєєв.

По-третє, позивачі стверджують, що зброя продавалася до офіційного оголошення АТО, а не після. Виникає питання: а кому ж тоді зброя продавалася на внутрішньому ринку? «І, тим не менш, державні та уповноважені урядом структури не зупинили продажу зброї, якого так не вистачає фронту, ні до, ні під час АТО. Про що свідчать дати реалізації контрактів у графах вищезазначеного переліку», – пише Менделєєв.

Як розповідає Зварич, державний концерн «Укроборонпром» обурився «успішним «бойовим» шопінгом», коли в липні цього року за безготівкову гривню Благодійної організації «Благодійний фонд освітніх інновацій» для добровольців батальйону «Азов» було закуплено 200 автоматів (АКМ 7,62) і 20 кулеметів КМ на заводі «Маяк», який входить в державний оборонний концерн «Укроборонпром».

«Договір був укладений 28 липня 2014 р. А тепер увага: «Укроборонпром» в позові стверджує, що зброю було закуплено до початку АТО! Тобто 28 липня 2014 року, на день укладення договору, ніякого АТО не було!» – розповіла Зварич.