«Надра України» роздало нафтогазові родовища фірмам депутатів і підряднику «Чорноморнафтогазу»
17.10.2014   //  

НАК «Надра України» визначило переможців у конкурсі із залучення інвесторів для виконання пошукових, геологорозвідувальних, видобувних та інших робіт на чотирьох родовищах ільменіту і вуглеводнів. Про це держкомпанія повідомила 14 жовтня, пише «OilNews».

Конкурс відбувся 30 вересня. Загалом на нього було винесено 16 об’єктів надрокористування, та конкурсні заявки надійшли тільки на 4 площі.

Переможцями конкурсу стали:

по Старо-Богородчанській площі – ТОВ «Нафтогазрембуд-1» і ТОВ «Агромаіс»;

по Ортиницькій площі – ТОВ «Західтехногаз» і ТОВ «Ековест Груп»;

по Волосянській площі – ТОВ «Нафтогазрембуд-1» і ТОВ «Єврогазконтракт»;

по Прирічній площі Архипівської зони структур – ТОВ «Навігатор комплект», ТОВ «Валпис» та ТОВ «Геосерв».

Від «Наших грошей»:

Половина цих компаній була заснована влітку або на початку вересня цього року. Прирічну площу розроблятимуть компанії з Києва, Старо-Богородчанську і Волосянську площі – пов’язані між собою компанії з Львівщини, а Ортиницьку – фірми з Львівщини та Івано-Франківська.

Засновником створених у липні та вересні фірм «Єврогазконтракт» (Кам’янка-Бузька Львівської обл., статут – 2 тис грн.) і «Ековест Груп» (Радехів Львівської обл., статут – 1 тис грн.) є кіпрська компанія «Акріломо Лімітед».

Директором «Ековест Груп» є екс-депутат Радехівської райради Тарас Палюх. Він також є керівником ТОВ «Мезозой», що займається добуванням сирої нафти. Засновниками ТОВ «Мезозой» є «дочка» НАК «Надра України» «Західукргеологія» і ТОВ «Укртехноінвестиції» (50%), засновниками якого є компанії «Елкера Лімітед» (Кіпр) і «Фалмак Лімітед» (Беліз). Директором «Укртехноінвестицій» є Іван Кравчук, який також керує ТОВ «Західно-українські газові технології», засновником якого є Володимир Яцик з м. Кам’янка-Бузька.

Володимир Яцик є також директором «Єврогазконтракту», а також керівником і засновником ТОВ «Нафтогазрембуд-1», що зареєстроване у Львові на вул. Володимира Великого, 18. За цією ж адресою прописане ТОВ «Агромаіс», засновниками якого єОлександр Зіновенко і Віктор Катерина. Раніше ця фірма називалася «Льодова казка» і її основним видом діяльності була «експлуатація спортивних споруд».

Засновниками ТОВ «Західтехногаз» з Івано-Франківська (статут фірми – 1500 грн.) є Віктор Возний, Віталій Яцишин і депутат Коршівської сільради (Коломийський район) Василь Війтенко. Останній станом на 2010 рік був начальником відділу видобування газу львівського ТОВ «Укренерго», засновниками якого є екс-депутат Львівської облради від «Нашої України» Тарас Керницький і його дружина Олена Керницька. Керницький балотується до Верховної Ради за списком «Правого сектору» (№9 у списку).

Віталій Яцишин у 2006 році заснував ТОВ «Рембудсервіс-газ». У 2009 році його бізнес-партнером по цій фірмі був депутат Івано-Франківської облради від Української народної партії, екс-замголови Івано-Франківської ОДА Роман Струтинській. У 2010-му частку останнього переоформили на Тетяну Романівну Струтинську. Директором «Рембудсервіс-газу» є Руслан Храбатин, який також є керівником ТОВ «Західтехногаз».

Київські фірми «Валпис» і «Геосерв» були засновані у вересні цього року. Статутники обох фірм становлять 1 тис грн.

Засновником і директором «Валпису» є Анатолій Кропивницький. Засновником «Геосерву» є кіпрська компанія «Монепітор Лімітед», директором – Сергій Цехмістренко.

Засновниками ще однієї київської фірми ТОВ «Навігатор комплект» є група фізосіб. Власниками 50% фірми є Олексій Степченко (21%), Віталій Шкільнюк (16,5%) і Олексій Прохорчук (12,5%). Крім того, частка у 10% належить Ярославу Кунцяку, 6% – Роману Кунцяку і 8% – Юрію Дубленичу. Телефон ТОВ «Навігатор комплект» (4242089) співпадає із телефоном ПАТ «Науково-дослідне і конструкторське бюро бурового інструменту», власниками якого є відомі бізнесмени з нафтогазової сфери Ярослав Кунцяк, Юрій Дубленич і Ярослав Гаврилов.

«Чорноморнафтогаз» протягом 2008-2013 років замовив у «Науково-дослідного і конструкторського бюро бурового інструменту» послуг на 107,51 млн грн.