Сват Папієва, який балотується в Раду, збудував маєток на берегу Дністра (фото)
13.10.2014   //  

Екс-голова Сокирянської райдержадміністрації (Чернівецька обл.) Василь Козак побудував на березі Дністра у с. Ломачинці маєток та відпочинкову базу, перекривши місцевим мешканцям прохід до ріки. Про це йдеться у сюжеті Івана Гончарюка та Юлії Сафтенко у програмі «Теми дня» на телеканалі ТВА.

kozak

Екс-чиновник забудував територію, де колись був громадський пляж. Нині прохід місцевим мешканцям перекритий, всі під’їзди перекопано, а на в’їзді до будинку самого Козака стоїть озброєна охорона. Поруч з маєтком Козака будинок для себе будує його брат. Решту території займає база відпочинку.

kozak1

За даними журналістів, до схем по отриманню земель протягом останніх 11 років на Сокирянщині причетні чиновники та представники прокуратури.

Зокрема, землі у користування приватним фірмам віддавали нинішні заступники голови Сокирянської РДА Богдан Банчук, який є сином екс-заступника Генпрокурора Миколи Банчука, а також Олексій Бойко.

Здійснювати ці схеми чиновникам допомагала прокуратура Сокирянського району, яку раніше очолював Василь Тартус, сказано у сюжеті. Варто відзначити, що заступником прокурора Чернівецької області є Станіслав Банчук, племінник Миколи Банчука.

За даними авторів сюжету, екс-голова Сокирянської РДА Василь Козак є сватом колишнього губернатора Чернівецької області Михайла Папієва, пасинок якого народний депутат Артем Семенюк (у квітні цього року вийшов з фракції Партії регіонів) одружений із дочкою Козака.

Журналісти Гончарюк та Сафтенко нещодавно були звільнені з телеканалу ТВА. Своє звільнення вони пов’язують саме з виходом сюжету про маєток Козака.

Від «Наших грошей»:

козак

Василь Козак

Василь Козак очолював Сокирянську РДА двічі: у 2003-2005 роках та з квітня 2010 року по квітень цього року. Протягом 2006-2011 років Козак був головою Сокирянської райради. Крім того, він був депутатом Чернівецької облради (1998-2002) та Сокирянської райради (1994-1998, 2006-2010). У 2010 році Козак знову був обраний депутатом Сокирянської райради від ВО «Баткьівщина». У 2011 році був виключений з лав цієї партії.

Цьогоріч Василь Козак балотується до Верховної Ради як самовисуванець по 204 округу.

Нинішній міністр інфраструктури Максим Бурбак торік в інтерв’ю місцевим ЗМІ заявив таке: «Голова Сокирянської РДА Василь Козак перетворив свій район на своєрідний офшор, крізь який зливають бюджетні мільйони. Тому все робиться через Сокиряни. Це така собі чорна бюджетна діра на карті Чернівецької області».

Бурбак також балотується до Ради по цьому ж 204 округу.

Стосовно екс-заступника Генпрокурора Миколи Банчука, то в.о. глави Адміністрації Президента Сергій Пашинський навесні заявив, що саме Банчук заборонив етапувати до Києва і наказав відпустити затриманих проросійських активістів, учасників заворушень в Одесі 2 травня цього року. У червні після призначення Генпрокурором України Віталія Яреми Банчук був звільнений з посади.

По цьому ж 204 округу балотується пенсіонер Ярослав Банчук, односельчанин екс-замгенпрокурора з села Михалкове Сокирянського району. Заступником прокурора Чернівецької області є 34-річний Станіслав Ярославович Банчук з Сокирян.