«Львівелектротранс» загубив європейські €2 мільйони в банку Курченка
13.10.2014   //  

КП «Львівелектротранс» втратило близько 2 млн євро, отриманих в кредит від Європейського банку реконструкції та розвитку, розмістивши їх у ПАТ «Брокбізнесбанк». Про це повідомляє прес-служба Держфінінспекції.

У грудні 2012 року «Львівелектротранс» отримав перший транш кредиту у розмірі €3 млн. Однак використало з них менше €1,2 млн. Решта 746 тис. євро та майже 8 млн грн були розміщені на рахунках у «Брокбізнесбанку» і не використовувалися. Оскільки наприкінці лютого банк було визнано неплатоспроможним, повернути вказані кошти стало неможливо.

При цьому, колишній директор «Львівелектротрансу», який протягом грудня 2012 – лютого 2014 рр. не використовував кредитних коштів, звільнився.

Окрім того перевірка ДФІ виявила ще низку порушень.

Зокрема інспектори з’ясували, що «Львівелектротранс» заплатив 1,2 млн грн КП «Львівавтодор» за матеріальні цінності, яких не отримав. Також на підприємстві без документального підтвердження списано дизпалива на суму 250 тис грн.

Загалом фінінспектори знайшли під час ревізії порушень на понад 10 млн грн. Матеріали ревізії передано до прокуратури Львівської області.

Довідково

«Львівелектротранс» підписав кредитну угоду із ЄБРР у 2009 році. Йшлося про 10-річну позику у розмірі €38 млн.Кошти мали піти на розвиток та модернізацію інфраструктури.

З цієї суми більшу частину, €26 млн, отримало Львівське комунальне автотранспортно-дорожнє підприємство №1339. Гроші мали витратити на реконструкцію вулиць та покращення інфраструктури вздовж трамвайних ліній №2 і №6.

А решту €12 млн кредитну отримав «Львівелектротранс». Комунальники повинні були оновити парк трамваїв та інфраструктуру трамвайного сполучення, модернізувати депо, тощо.