Третина аграрних земель України знаходиться у тіні, а найбільші латифундисти йдуть до Ради (перелік кандидатів)
12.10.2014   //  

Наявний ресурс в органах влади аграрії використовують не стільки для усунення загальних проблем галузі, скільки для вирішення приватних проблем конкретних компаній, пише Юлія Самаєва у «Дзеркалі тижня. Україна».

За різними оцінками, нині обсяг тіньових зарплат у секторі становить 4–6 млрд грн на рік. Згідно з офіційною статистикою, податки сплачуться з 20 млн га, а всього в Україні понад 32 млн га сільськогосподарських земель.

«Очевидно, що 12 млн га працюють “у тіні”, і цей факт аніскільки не бентежить владу. Тіньові схеми, що розробляються під чуйним керівництвом як колишніх, так і діючих чиновників, стали “золотим” у всіх сенсах стандартом галузі», – вважає оглядач.

За даними Держказначейства, у вересні цього року лідерами за обсягами повернутого ПДВ стали саме сільськогосподарські компанії (і це типова ситуація для більшості місяців цього року). При цьому агробізнес, як і будь-який український бізнес сьогодні, справді відчуває труднощі. Тим вища спокуса аграріїв використовувати «прихильність» влади для розв’язання своїх фінансових проблем. Але плодами цієї прихильності користуються за державний рахунок лише обрані.

Найбільші ПДВ обсяги у вересні відшкодували («Райз» Олега Бахматюка — 324,6 млн грн і «Кернел-Трейд» Андрія Веревського — 247,6 млн). Інші почали говорити про негативні наслідки девальвації. Зокрема, серед них опинилися практично всі члени «Спілки птахівників України» (МХП (Юрія Косюка), АГ «Пан Курчак», ДК Ovostar Union), група компаній «Мілкіленд» Анатолія Юркевича, яка вже не змогла виконати умови кредитної угоди, і група «Креатив» (Станіслава Березкіна), що має заборгованість у $80 млн за торговим фінансуванням.

Про певні проблеми свідчить і зниження дохідності великих агрокомпаній. Так, «Укрлендфармінг» (Олега Бахматюка) за перше півріччя 2014-го задекларував збитки в $1,4 млрд. Виробнику і дистриб’ютору молочної продукції «Укрпродукт Груп» Юрія Гордійчука перше півріччя принесло збитки в $3,1 млн. А компанія «Мрія» (Івана Гути) й зовсім оголосила технічний дефолт, залишивши кредиторам, як заявляють останні, невиплачений борг у $1 млрд, і вступила в конфлікт зі своїм лізингодавцем.

Швидше за все, розв’язувати свої проблеми аграрії вирішили шляхом нарощування і без того сильного лобі в органах влади. Колишній заступник гендиректора вищезгаданої «Мрії» Владислава Рутицька стала заступником міністра Швайки з питань євроінтеграції. Продовжує працювати заступником голови адміністрації президента і керівник «Миронівського хлібопродукту» Юрій Косюк.

Штурмують сільгоспвиробники і парламент. Так, серед прохідних у списках «Блоку Петра Порошенка» помічені Олександр Бакуменко, голова ради директорів «Спілки птахівників України», Леонід Козаченко, президент Української аграрної конфедерації, і Роман Насиров, в минулому заступник голови правління ПАТ «Державна продовольчо-зернова корпорація України». Також від БПП балотуються генеральний директор агрохолдингу «Нібулон» Андрій Вадатурський, власник ТОВ «Агрофірма Корнацьких» Аркадій Корнацький, голова «Хлібодару» Борис Шестопалов.

«Народний фронт» теж посилив свої списки аграріями. Зокрема, від них балотуватимуться член комітету з питань аграрної політики та земельних відносин Ігор Бріченко, директор ПСП «Корона» Володимир Онищук, голова Тернопільської птахофабрики Роман Заставний.

Ідуть до парламенту і власник уже згаданої компанії «Креатив» Станіслав Березкін, і президент Української асоціації виробників картоплі Сергій Рибалко, і засновник «Агрос-Віста» Олександр Мирний, і віце-президент Української зернової асоціації Іван Мірошниченко.