Екс-суддя Верховного Суду домігся збільшення пенсії до 27 тисяч на місяць
10.10.2014   //  

Екс-суддя Верховного Суду України домігся збільшення пенсії до 27 тис. грн. Про це пише «Перша інстанція», посилаючись на постанову Оболонського районного суду міста Києва від 22 вересня.

У своєму позові до Пенсійному фонду суддя вказав, що розмір його пенсії занижений і не відповідає закону. За його словами, чиновники з Пенсійного фонду не врахували зростання заробітної плати суддів у 2012-2013 роках, до якої прив’язаний розмір виплат суддям-відставникам. Так, винагорода для суддів Верховного Суду за ці роки зросла з 19,5 тис грн. до 28,3 тис грн. При цьому пенсія цієї категорії чиновників за законом повинна становити не менше 80% зарплати суддів на аналогічних посадах. За даними матеріалів справи, до останнього часу судді нараховувалося близько 18 тис грн. на місяць.

У травні цього року Пенсійний фонд відмовився збільшити судді пенсію, пояснивши, що перерахунок може здійснюватися тільки членам Конституційного Суду, а максимальний розмір щомісячного довічного грошового утримання судді у відставці не може перевищувати 10 прожиткових мінімумів.

Та Оболонський суд задовольнив позов судді і зобов’язав Пенсійний фонд підвищити йому виплати.

Суд вказав, що закон «Про судоустрій і статус суддів» до внесення змін в липні 2011 року передбачав, що щомісячне довічне утримання виплачується в розмірі 80% грошового утримання судді. Сума може збільшитися до 90% за умови тривалого стажу роботи. Однак три роки тому парламент ввів обмеження на рівні десяти прожиткових мінімумів. А в червні минулого року Конституційний Суд визнав незаконним це обмеження.

Ім’я судді у відставці в матеріалах справи не розкривається, лише вказується, що він пішов з посади згідно з постановою Верховної Ради від 2 листопада 2006 року.

Цим рішенням на пенсію було відправлено вісім суддів ВСУ: Володимир Бондарєв, Валентин Доронін, Володимир Драга, Микола Дрига, Микола Колесник, Михайло Макаренко, Павло Самелюк і Микола Шелест.