Верховна Рада Криму винна «Укргазбанку» 100 мільйонів по облігаціях
09.10.2014   //  

Суд стягнув з Верховної Ради Автономної Республіки Кримна користь «Укргазбанку» 100 млн грн. боргу і 7,23 млн грн. відсоткового доходу. Про це свідчить рішення Господарського суду міста Києва від 15 вересня.

У 2011 році Верховна Рада АРК прийняла постанову про здійснення запозичення в бюджет розвитку Криму шляхом випуску облігацій. Зокрема, було випущено 133 тис штук облігацій внутрішньої місцевої позики серії «А» номінальною вартістю 1 тис грн. кожна.

Датою погашення облігацій серії «А» було 20-22 червня цього року. станом на цей час власником 100 тис штук облігацій вартістю 100 млн грн. був «Укргазбанк».

Оскільки у встановлений термін Верховна Рада АРК не виконала зобов’язання з погашення облігацій, у неї виникла заборгованість у розмірі 100 млн грн., яку суд зобов’язав ВР АРК виплатити. Крім того, суд стягнув на користь банку відсотковий дохід у розімір 7,23 млн грн.

Представники ВР АРК до суду не з’явилися, відзив на позовну заяву не надали.

Верховна Рада АРК у 2011-му залучала гроші на покриття дефіциту бюджету розвитку Криму для комплексного рішення екологічних проблем АРК в частині реалізації інноваційного екологічного проекту у сфері збирання та переробки твердих побутових відходів в Сімферополі та Сімферопольському районі.

Верховна Рада АРК була захоплена наприкінці лютого цього року. Частина депутатів ухвалила рішення про проведення референдуму. Нелегітимний референдум відбувся у березні, внаслідок чого Крим анексований Російською Федерацією. Верховна Рада АРК була перейменована на Державну Раду Республіки Крим. Україна визнала Крим тимчасово окупованою територією.