Залізниця купила акумуляторів на 61 мільйон по секретним цінам у оточення Януковича та «прокладки»
06.10.2014   //  

ДП «Укрзалізничпостач» 23 вересня за результатами тендеру уклало низку угод на постачання акумуляторів на 61,27 млн грн. Про це повідомляється в «Віснику державних закупівель».

Придбано близько 13 тис акумуляторів та акумуляторних батарей 20 найменувань. Однак ціни на придбаний товар не повідомляються.

ТОВ «Автономні джерела струму» продало залізниці акумуляторів на 22,77 млн грн.

При цьому на тендер подавало заявку ТОВ «ЕК «Зеніт», яке пропонувало товар за 20,69 млн грн. Однак дешевшу на 2 млн грн. заявку було відхилено через те, що не всі сторінки заявки були підписані та проштамповані печаткою. Також один з 13 запропонованих видів акумуляторів не мав листа-погодження від галузевого управління залізниці.

«Зеніт» намагався оскаржити це рішення в Антимонопольному комітеті, однак там стали на бік «Укрзалізничпостачу».

Фірмі «Автономні джерела струму» належить завод у Львівській області. До середини 2011 року фірму контролював львів’янин Валерій Крисько. Потім по 25% статутного капіталу «АДС» перейшло до донецького ТОВ «Фріленд Україна» Івана Челпана та директорки фірми «Альтана Капітал» Олени Амітан, та донецького ТОВ «Велью ессет менеджмент» Катерини Амеліної, сестри екс-засновника «Альтани» Анатолія Амеліна – донецького фінансиста, який за часів президента Віктора Януковича став членом ДКЦПФР і був співзасновником ТОВ «Столичний стиль» разом з Олександром Януковичем і низкою донецьких бізнесменів. Ще 0,2% належить донецькому ПАТ “Східна електротехнічна компанія “Електросіті” Тетяни Харківської, яка у фірмі «Електродон» була партнеркою Олени Амітан.

Саме після передачі контролю над фірмою донецькій групі «Автономні джерела струму» почали вигравати набагато більше державних тендерів. За 2011-2013 роки фірма отримала підряди на 158 млн грн., тоді як за попередні три роки – на 72 млн грн. З урахуванням останніх закупівель, тендерні здобутки «Автономних джерел струму» з 2008 року становлять 255 млн грн.

Разом з «Зенітом» по цьому лоту були відхилені заявки ще трьох фірм. Відтак у переможця залишився єдиний конкурент ТОВ «Родос інвест». Ця фірма зі статутним капіталом 5 тис грн. зареєстрована на Олексія Куклу, бізнес-партнера донецького підприємця Руслана Голосного по фірмі «Бізтрейд».

Решту 38,50 млн грн. за акумулятори отримає ТОВ «Новабуд-інвест». Фірма зі статутним капіталом 960 грн. зареєстрована у Києві на Юрія Коваленка. Цей підряд став першим виграним тендером в історії цієї фірми.

Єдиним конкурентом на цьому тендері було ТОВ «Харківський акумуляторний завод «Владар» Володимира і Ірини Родіонових. Однак завод-виробник програв тендер, бо запропонував акумулятори значно дорожчі від «прокладки».