Військові, продавши за 1,4 мільйона право збудувати будинок, тепер намагаються його собі забрати
02.10.2014   //  

Військова прокуратура домагається визнання за ДП «Укрконверс» і ДП «Укрвійськбуд» права власності на квартири у житловому будинку № 4/6-Б по вул. Ахсарова у Харкові, а також розірвання договору про пайову участь у будівництві цього житла з ТДВ «Спецбуд-3». Про це свідчить постанова Вищого господарського суду від 23 вересня.

У 2010 році ДП «Укрвійськбуд» уклав з фірмою «Спецбуд-3» договір про пайову участь у будівництві житлового будинку загальною площею 3611,3 кв м (54 квартири). Держпідприємство вклало у будівництво ділянку площею 0,14 га і необхідні дозволи на забудову, а фірма зобов’язалася здійснити будівництво і сплатити «Укрвійськбуду» 1,4 млн грн. за проведені підготовчі роботи. При цьому усі квартири у новобудові за цим договором відійшли фірмі. З них вісім вже зареєстровані за фізособами.

Суди перших двох інстанцій позов військової прокуратури не задовольнили. У свою чергу Вищий госпсуд вказав, що попередні суди свої висновки прийняли з порушеннями, і відправив справу на новий розгляд.

Вищий госпсуд вказав, що рішення про відчуження військового майна приймає Кабмін за пропозицією Міноборони. Проте, в даному випадку Кабмін жодних подібних рішень не приймав.

Крім того, ВГСУ звертає увагу на те, що у 2005 році «Укрвійськбуд» уклав інвестиційний договір з ДП «Укрконверс» щодо будівництва цього ж будинку. І подальше укладення договору з фірмою «Спецбуд-3» є порушенням цього інвестдоговору. «Укрконверс» планував вкласти в будівництво 3,92 млн грн. і отримати у власність частину квартир пропорційно до вкладених грошей.

Зведення житлового будинку стало можливим лише з травня 2010 року, коли «Укрвійськбуд» отримав дозвіл на будівництво. Фірма «Спецбуд-3» загалом вклала у будівництво 17,26 млн грн. Будинок був введений в експлуатацію наприкінці 2011 року.

Власниками фірми «Спецбуд-3» є низка фізосіб, найбільша окрема частка в статутному капіталі належить екс-депутату Харківської міськради Віталію Ганжі. Він же є керівником ТДВ «Спецбуд-3».

Протягом 2008-2014 років «Спецбуд-3» отримав замовлень на суму 249,12 млн грн., в основному від Харківської міськради, на ремонт вулиць, будівництво парковок і реконструкцію теплових мереж.