Суд повернув армії 30 га, які були продані 13 років тому
02.10.2014   //  

Суд визнав нечинним рішення Виноградівської міської ради від 2001 року, яким було припинено право військової частини 74858 на земельну ділянку площею близько 30 га і передано її приватній фірмі. Про це свідчить постанова Вищого господарського суду від 18 вересня.

У 1998 році за директивою міністра оборони з метою залучення додаткових коштів в держбюджет було вирішено продати склади пального Західного оперативного командування, які розміщені в т.ч. в Закарпатській області. Ці склади були розформовані, оскільки «за своїм призначенням і технічним станом інтересу для Збройних Сил не представляють».

У 1998 році ЗАТ «Акціонерна компанія «Альфа» на конкурсних торгах купило склад пального, розташований у м. Виноградів, в/ч 74898 (852 база пального військового містечка №25).

У 2001 році це майно за актом приймання-передачі було передано у власність компанії «Альфа». Того ж року Виноградівська міськрада припинила право користування військової частини на ділянку площею 30,6 га. При цьому дочірньому підприємству «АК «Альфа» (перейменоване на ТОВ «Євроальфа») було надано в оренду на 10 років з правом викупу ділянку площею 28,9 га в районі вул. Ардовецької, 199 у Виноградові.

У 2011 році військовий прокурор Ужгородського гарнізону оскаржив це рішення міськради. Справа розглядалася в судах неодноразово. Врешті, в цьому році суди усіх трьох інстанцій задовольнили позов прокуратури.

Суди дійшли висновку, що рішення Виноградівської міської ради суперечить вимогам законодавства, оскільки Міноборони не надавало згоди на вилучення вказаної земельної ділянки. Таким чином міськрада безпідставно вилучила землю з постійного користування Збройних Сил України.

При цьому суд зазначив, що вказана ділянка досі перебуває на обліку Квартирно-експлуатаційного відділу (КЕВ) міста Мукачеве. КЕВ досі не передала фірмі цю ділянку саме через відсутність рішення Міноборони.

Засновником і директором ТОВ «Євроальфа» є Григорій Михайлович Свистович. Він же є президентом і співвласником ЗАТ «АК «Альфа».