АМКУ зобов’язав «Укрзалізницю» відмінити тендер на оцінку майна
01.10.2014   //  

Антимонопольний комітет рішенням від 19 вересня зобов’язав Державну адміністрацію залізничного транспорту України відмінити тендер на проведення незалежної оцінки майна, в тому числі майнових прав та державних пакетів акцій (часток) з метою формування статутного капіталу публічного акціонерного товариства «Українська залізниця». Про це повідомляється на сайті АМКУ.

Очікувана вартість цієї закупівлі становила 17 млн грн. Оголошення про тендер з’явилося у ВДЗ 14 липня.

Скаргу подала фірма ТОВ «Укрбізнесконсалтінг» і клопотала про внесення змін до документації конкурсних торгів в частині вимог до учасника, які вона вважає дискримінаційними.

«Укрбізнесконсалтінг» зареєстроване на жителя села Стасі Полтавської області Степана Мотляка. За даними ВДЗ, ця компанія раніше не отримувала від держустанов великих замовлень. Зокрема, 2011 році виграла тендер на оцінку майна ДП «НАЕК «Енергоатом» в регіонах на суму 1,25 млн грн.

Як йдеться у скарзі, замовник вимагав копії свідоцтв міжнародних агентств оцінювачів (не менше двох), довідку, що учасник є членом мережі міжнародних оцінювальних компаній, також підтвердження досвіду надання консультаційних послуг підприємствам залізничного транспорту в інших країнах світу тощо.

Також скаржник вказав на те, що раніше оцінка майна «Укрзалізниці» проводилась по кожній залізниці окрема та окремими суб’єктами оціночної діяльності. Тому «Укрбізнесконсалтінг» запропонував розділити предмет закупівлі на лоти, це спростить техзавдання, а виконання оцінки кількома компаніями буде краще як щодо строку виконання, так і щодо якості.

Колегія визнала оскаржувані вимоги дискримінаційними і належно не обґрунтованими, а тому постановила, що замовник має внести зміни. Також АМКУ зобов’язав Державну адміністрацію залізничного транспорту розділити предмет закупівлі на лоти.

Скарга АМКУ була прийнята 7 серпня і закупівля мала бути призупинена до винесення рішення. Однак 11 серпня замовник розкрив пропозиції торгів, порушивши закон про держзакупівлі. Відтак АМКУ зобов’язує замовника відмінити закупівлю через неможливість усунути порушення (розкриття пропозицій торгів).

Згідно з постановою кабміну від 25 червня на оцінку майна «Укрзалізниці» відводився тримісячний термін – до кінця вересня.

За даними ЗМІ, замгендиректора Укрзалізниці Максим Бланк запевнив, що про приватизацію не йдеться. Після реєстрації ПАТ «Укрзалізниця» та буде завершено формування майнового комплексу, побудовано структуру управління ПАТ «Укрзалізниця» і утворено 25 філій. Тобто, відбуватиметься поступовий перехід від територіально-функціональної структури управління до вертикально інтегрованої.