Чотири нардепи придумали схему, як заробити на забудовах під гаслом рятування українського космосу
30.09.2014   //  

Група народних депутатів підготувала законопроект (№5099), який відкриває забудовникам дорогу до землі державних авіазаводів і ракетобудівників. Про це пише Андрій Заїка у «Діловій столиці».

Офіційним мотивом законопроекту депутати Дмитро Святаш, Віталій Немілостівий, В’ячеслав Задорожний і В’ячеслав Богуслаєв називають вирішення кадрової проблеми в аерокосмічній галузі.

За задумом авторів, головним якорем, який стримуватиме спеціалістів, повинна стати перспектива отримання дешевого житла. Наприклад, ветеранам, які пропрацювали на заводі 10 і більше років, пропонують надавати житло за залишковою вартістю.

Для цього депутати пропонують наділити держпідприємства аерокосмічної галузі правом на будівництво житла на своїх землях.

За авіаційними і ракетобудівними підприємствами закріплені сотні га землі, на яку до того ж поширюються податкові пільги. Так, урядовою постановою від сплати земельного податку є звільнені завод «Південмаш» (площа 578 га), львівський завод «ЛОРТА» (10 га), харківське НПП «Комунар» (20 га) і «Хартрон» (9 га), а також КП спеціального приладобдування «Арсенал», яке розташоване на 7,4 га у центрі Києва – фактично в урядовому кварталі.

Окрім того законопроект передбачає, що фінансування будівництва може здійснюватися на будь-яких договірних засадах , а також пропонується норма, яка дозволить заводу та інвестору виходити за рамки діючого правового поля у сфері використання позикових коштів при будівництві житла.

На практиці це призведе до того, що інвестор зможе перепродати побудований (і навіть недобудований) на заводській землі будинок для погашення боргу.