Крука затримали через оборудку по продажу портової фірми держкорпорації Швайки
29.09.2014   //  

найманЗатримання кандидата в народні депутати В’ячеслава Крука та обшук у його батька пов’язані з запланованим придбанням Державною продовольчо-зерновою корпорацією України (ДПЗКУ) частки компанії ТОВ «Українська національна стивідорна компанія» (УНСК), яка контролюється сімєю Круків. Про це у фейсбуку повідомив управляючий партнер компанії «Capital Times» Ерік Найман.

«Сьогодні з ранку в офісі нашої компанії Capital Times проходить обшук, який я пов’язую зі справою Круків (В’ячеслав був затриманий СБУ в Одесі сьогодні вранці) у зв’язку з планованою угодою. У цій угоді Капітал Таймс виступає консультантом з боку продавця. У компанії-продавця є частка Юрія Крука», – повідомив Найман.

В’ячеслава Крука було затримано сьогодні в Одесі співробітниками СБУ. Крім того, в домі батька Крука – народного депутата Юрія Крука (група «Економічний розвиток», раніше входив до фракції Партії регіонів) проведено обшук.

В’ячеслав Крук пов’язав затримання зі своєю політичною діяльністю.

«Думаю, це політичне замовлення у зв’язку з тим, що я балотуюся в депутати Верховної Ради по 133-му округу – Київський район міста Одеси. Чиє політичне замовлення – нескладно здогадатися, якщо подивитися список кандидатів у депутати», – заявив кандидат.

Разом з тим, сьогодні проведено обшук і в управлінні Іллічовського морпорту, яке очолює Юрій Крук, молодший брат затриманого В’ячеслава.

Саме молодшого брата називають бенефіціаром кіпрської компанії «Grandbis Holdings Limited», що володіє фірмою УНСК.

Становище УНСК останніми роками почало погіршуватися. Зокрема, компанію почали атакувати кредитори (Одеський морський торгівельний порт, Адміністрація річкових портів), вимагаючи повернення кількох мільйонів боргів.

У цій ситуації сім’я Круків почала шукати покупця на свій проблемний актив, і ним погодилася стати ДПЗКУ, підконтрольна Міністерству аграрної політики і продовольства, яке очолює «свободівець» Ігор Швайка.

Сума угоди не розкривається. За даними конкурентів УНСК, її ринкова вартість на сьогодні не перевищує 10 млн грн. Між тим, ДПЗКУ у цьому році показала рекордні збитки (у січні-червні вони перевищили 600 млн грн.), а борги компанії, з врахуванням зобов’язань перед Експортно-імпортним банком Китаю, наближаються до 20 млрд грн.

Перевалочною базою УНСК є причал №14 Одеського морського торгівельного порту, який знаходиться у центрі міста, поруч з готелем «Одеса».

При цьому у державної корпорації є власні портові елеватори – Одеський і Миколаївський – сумарні потужності з перевалки на експорт яких складають 2,38 млн. тонн зернових вантажів на рік в абсолютному обчисленні або 11,9% усього обсягу пікових експортних відвантажень українського зерна і 19,8% середніх обсягів експортних поставок за останні 5 років.

У свою чергу УНСК ніколи не спеціалізувалася на перевалці сільгосппродукції. Ця компанія традиційно займалася перевалкою металопрокату, на збереження і відвантаження якого орієнтовна вся її інфраструктура.

Як розповів керівник однієї зі стивідорних компаній, причал, на якому працює УНСК, є недостатньо великим, щоб приймати судна класу Panamax довжиною 200-225 м і осадкою 12-12,5 м.

«Там все потрібно перебудовувати, на що піде кілька років і багато грошей», – вказав він. Крім того, треба бути готовими до того, що зерновий термінал – це величезна кількість пилу.