Фіктивних директорів фірм Курченка суди звільняють від відповідальності
26.09.2014   //  

Суди звільняють від відповідальності підставних осіб, на яких були записані компанії з групи Сергія Курченка. Про це пише Юрій Віннічук у виданні «Insider».

У травні 2011 року Мирославові Мухльо, який приїхав до столиці із села Мякоти (Хмельницька обл.), на вулиці поблизу станції метро «Контрактова площа» запропонували за грошову винагороду стати власником фірми. Так, Мухльо з травня по липень 2011 року був власником і директором ТОВ «Алекс-А ЛТД», хоча насправді ніякого відношення до фірми не мав.

Між тим компанія «Алекс-А ЛТД» використовувалася для оптимізації податків при продажу природного газу та працювала в ланцюжку ще з двома фіктивними компаніями: «Ріоніт» та «Октоген». За даними суду, протягом травня-липня 2011 року організатори отримали прибуток у вигляді 12,59 млн грн. несплаченого до бюджету ПДВ.

Слідство кваліфікувало дії підставного власника фірми Мирослава Мухльо як фіктивне підприємництво. У серпні суд заборонив йому покидати межі України та встановив випробувальний термін на 1,6 роки. Разом з тим суд звільнив Мухльо від відбування покарання на підставі закону про амністію.

ТОВ «Алекс-А ЛТД» вже ліквідовано. До травня 2011 року власником цієї фірми був Євген Палажченко. Він же був засновником фірми «Ріоніт».

Так само уник засудження за фіктивне підприємництво номінальний директор ТОВ «Бізнес-Бенефіт» харків’янин Віталій Шевцов. Його теж знайшли просто на вулиці, і він за невелику оплату погодився оформити на себе фірму.

Після того, як прокуратура у вересні цього року подала клопотання звільнити Шевцова від кримінальної відповідальності у зв’язку із закінченням строків давності, суд закрив кримінальне провадження.

Віталій Шевцов досі значиться співзасновником ТОВ «Бізнес-Бенефіт», разом з харків’янкою Оленою Сухоруковою. Вона є співвласницею ТОВ «Фінансова компанія «Фактор ЮБС уа», директор якого Вікторія Башина є членом правління «Української міжнародної фондової біржі». До 19 вересня 2014 року членом цієї біржі був «Реал Банк» Курченка, через який ним виведено 4 млрд грн.

Від «Наших Грошей»:

У липні цього року суд оштрафував на 8500 грн. ще одного фіктивного директора фірми з орбіти Курченка. За оформлення на себе МПП «Ледис», яке перераховувало гроші на діяльність медіа-холдингу «Вести», харків’янину заплатили $100.