За часів Януковича на Київщині незаконно забудували щонайменше 366 гектарів лісу
25.09.2014   //  

Протягом останніх трьох років у Київській області незаконно забудовано майже 366 га лісу, який орендарі отримали лише в довгострокове користування для рекреаційних цілей. Про це повідомив голова Державного агентства лісових ресурсів України Валерій Черняков у відповіді на запит журналіста Олега Листопада, оприлюдненій на сайті «Український лісовод».

Ця схема діє таким чином: фірма або фізособа отримує від 10 соток до десятків гектарів лісових земель строком до 49 років здебільшого під культурно-оздоровчі та рекреаційні цілі. Та, за словами Чернякова, у багатьох випадках ці угоди є фіктивними.

«Ніхто не займається організацією в лісі місць відпочинку для громадян, прикриваючись такими угодами багатії будують в лісах дачі за багатометровими парканами. Так, тільки в Київській області виявлено більше сотні таких фактів – таким чином незаконно забудовано майже 366 га лісу за останні три роки», – сказано у відповіді глави Держагентства лісових ресурсів.

За 2011-2013 роки тільки Вищедубечанський лісгосп надав у довгострокове тимчасове користування юридичним та фізичним особам 230 гектарів лісу – укладено 59 угод. За деякими договорами не проведена нормативно-грошова оцінка земельних лісових ділянок, в більшості випадках на цих ділянках вже стоять або будуються котеджі.

За цією ж схемою заволодів 2,6 га лісу і екс-презедент Віктор Янукович – відповідна ділянка Дніпровсько-Тетерівського державного лісомисливського господарства була незаконно передана товариству «Дім Лісника» і за позовом прокуратури повернута державі.

За словами Чернякова, «ініційовано розрив майже тисячі таких фіктивних угод, кілька десятків осіб притягнуто до суду».

Також глава Держагентства звертає увагу на порушення при зміні цільового призначення земель лісового фонду. У минулому році Кабмін ухвалив більше сотні розпоряджень, якими змінювалось цільове призначення лісових земель.

«В більшості випадків це ділянки на околицях Києва, які надавались під забудову високопосадовцям. За цими фактами порушено кілька десятків кримінальних проваджень, деякі справи вже в суді», – сказано у відповіді Чернякова. Як приклад наводиться справа про «незаконне вилучення з державної власності майже 15 га земель лісового фонду в Бучі, які опинилися у власності осіб, наближених до народного депутата від КПУ Ігоря Калєтніка».

Між тим у державну власність вже повернуто 27 га лісів, які були незаконно вилучені в Київського лісового господарства, а також 4 га Борзнянського лісового господарства (Чернігівська обл.).